Web Analytics
Letnji Davos: Poziv na globalnu saradnju u energetskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promena - BetaRS

Letnji Davos: Poziv na globalnu saradnju u energetskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promena

Zelena Srbija | 27.06.2024 | access_time 16:35
Letnji Davos: Poziv na globalnu saradnju u energetskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promena
Foto:Gosti prisustvuju pod-forumu tokom letnjeg Davosa 2024. u Dalianu, severoistočna kineska provincija Liaoning (Sinhua/Iang King)

Učesnici 15. godišnjeg sastanka novih šampiona, poznatog i kao Letnji Davos, pozvali su na pojačanu međunarodnu saradnju u rešavanju izazova energetske tranzicije i klimatskih promena, prenosi Sinhua.

Liu Dženmin, specijalni izaslanik Kine za klimatske promene, naglasio je potrebu za jačanjem saradnje i izbegavanjem protekcionističkih mera kako bi se olakšala energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena.

U ovom poduhvatu potrebna je globalna i regionalna saradnja, rekao je Liu na panel diskusiji na trodnevnom događaju održanom u gradu Dalian na severoistoku Kine.

Liu je priznao da se azijske zemlje, koje imaju lavovski udeo u globalnoj potrošnji uglja, suočavaju sa značajnim izazovima u prelasku na čistije izvore energije.

On je odbacio optužbe Zapada o prevelikim kapacitetima u kineskom sektoru čiste energije, ističući umesto toga snažnu globalnu potražnju za proizvodima iz obnovljivih izvora energije.

"Moramo da nastavimo da ohrabrujemo i podržavamo naša preduzeća da izgrade kapacitete i proizvode više proizvoda", rekao je Liu. On je dodao da je kineski proizvodni sektor doprineo smanjenju globalnih cena solarnih i vetroproizvoda.

Da bi ispunila svoje obaveze u pogledu cilja dvostrukog ugljenika i pomogla u borbi protiv klimatske krize, Kina je energično razvijala i uspostavljala svoj novi energetski sektor. To je već godinama najveće svetsko tržište za nova energetska vozila.

Kina je takođe glavni dobavljač opreme za energiju vetra i sunca i baterija. Smanjila je cenu obnovljive energije i pomogla nekim drugim zemljama da dobiju čistu, pouzdanu i pristupačniju energiju, obezbeđujući 50 procenata svetske opreme za energiju vetra i 80 procenata globalne fotonaponske opreme.

Sa stavoovima Liua složio se Kim Sang-Hjup, kopredsedavajući Predsedničke komisije za neutralnost ugljenika i zeleni rast iz Republike Koreje (RK).

Kim je istakao potencijal saradnje između Kine, Japana i Republike Koreje u razvoju zelenog industrijskog ekosistema.

Potrebno je više dijaloga o saradnji jer bi saradnja trebalo da se proširi i na druge delove sveta, uključujući ASEAN i afričke zemlje, naveo je Kim.

Kina je takođe glavni dobavljač opreme za energiju vetra i sunca i baterija. Smanjio je cenu obnovljive energije i pomogao nekim drugim zemljama da dobiju čistu, pouzdanu i pristupačniju energiju, obezbeđujući 50 procenata svetske opreme za energiju vetra i 80 procenata globalne fotonaponske opreme.

Liuova gledišta ponovio je Kim Sang-Hjup, kopredsedavajući Predsedničke komisije za neutralnost ugljenika i zeleni rast iz Južne Koreje (Republike Koreje).

Kim je istakao potencijal saradnje između Kine, Japana i Južne Koreje u razvoju zelenog industrijskog ekosistema.

Potrebno je više dijaloga o saradnji jer bi saradnja trebalo da se proširi i na druge delove sveta, uključujući ASEAN i afričke zemlje, naveo je Kim.

Delegati vodećih kineskih kompanija za proizvodnju električne energije i baterija pridružili su se pozivu za saradnju.

Ven Šugang, predsednik Grupacije Čajna Huaneng, velike elektroenergetske kompanije u Kini, pozvao je na veću globalnu saradnju da bi se eliminisale protekcionističke barijere i ublažili geopolitički uticaji kako bi tehnologije mogle bolje da rade za dobrobit čovečanstva i zaštitu Zemlje.

"Borba protiv klimatskih promena i promovisanje energetske tranzicije zajednička je odgovornost celog čovečanstva", rekao je Ven.

Uz obećanja da će dostići vrhunac ugljenika do 2030. godine i neutralnost ugljenika do 2060. godine, Kina je čvrsto opredeljena za razvoj niske emisije ugljenika i čiste energije i zato je zemlja postigla velika dostignuća u tom pogledu, rekao je Ven.

Ven je naglasio da kineske tehnologije čiste energije mogu koristiti zemljama u razvoju, jer postoji ogromna potražnja na tržištu sa niskim sadržajem ugljenika za pristupačnim kineskim rešenjima.

Robin Zeng, osnivač i predsednik giganta u prizvodnji baterijaCATL, predložio je "model deljenja", ili model u kojem svi dobijaju, kako bi se omogućila distribucija proizvodnih kapaciteta od zemalja kojr du resursi do Kine i zemalja koje su tržišta.

Zeng je rekao da je CATL voljan da licencira tehnologije proizvođačima baterija u drugim zemljama i pomogne u izgradnji tamošnje industrije. "Klimatske promene i održivost su veoma važni za sve ", rekao je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija