Web Analytics
Beograd: Završen protest zbog festivala Mirdita, dobar dan - BetaRS

Beograd: Završen protest zbog festivala Mirdita, dobar dan

Politika | 27.06.2024 | access_time 20:55
Beograd: Završen protest zbog festivala Mirdita, dobar dan
 Protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan" završen je oko 20.00, ispred beogradskog kluba "Dorćol plac" gde je trebalo da bude održan, a okupljeni su bakljadom i vatrometom "proslavili" zabranu održavanja tog festivala.

Na kraju protesta oko sto osoba, pevalo je  kosovske pesme i skandiralo imena ubijenih Srba u sukobu sa kosovskom policijom kod Banjske (prošle godine), nakon čega se veći deo njih razišao.

Protest koji je počeo oko 13.00 protekao je bez većih incidenata, koji su se uglavnom odnosili na ometanje rada novinara, javio je reporter Beta.

U klubu "Dorćol plac" je danas trebalo da počne taj festival, čije je održavanje zabranilo ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

MUP je donelo naredbu da se prekine taj festival "zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".

Uprkos zabrani festivala, ispred tog kluba, na poziv više desničarskih organizacija i preko društvenih mreža, došlo je do okupljanja.
Beograd: Završen protest zbog festivala Mirdita, dobar dan
Foto: Uros Matovic


Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala ocenila je  da je zabranom održavanja te manifestacije MUP "prekršilo Ustav i niz zakona".

Dodala je da su taj resor i vlada Srbije "još jednom pokazali da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe ali ne i za učesnike i goste festivala".

Slične ocene iznelo je i više nevladinih organizacija kao i neke od opozicionih političkih partija proevropske i građanske orijentacije.


Beograd: Stotinak mladića i dalje protestuje protiv festivala Mirdita, dobar dan

Stotinak mladića koji se protive održavanju festivala "Mirdita, dobar dan", još uvek je okupljeno ispred kluba "Dorćol plac" u Dobračinoj ulici u Beogradu, gde je danas trebalo da počne taj festival, čije je održavanje zabranilo ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protest zbog održavanja festivala koji, kako su naveli organizatori, promoviše kulturu i umetnost, počeo je oko 13.00 a pojedini građani još uvek pristižu, javio je reporter agencije Beta.

Na protest su pozivale desno orijentisane organizacije "Klub 541", "Zentropa", "Zboraška omladina", i druge, a na njihovim telegram kanalima okupljeni se pozivaju da ostanu ispred "Dorćol placa" jer ne veruju da je MUP zaista otkazao taj događaj.

Okupljeni nose veliki broj srpskih zastava i uzvikuju "Kosovo - Srbija" i uglavnom stoje mirno u mestu, ne izazivajući incidente.

Saobraćaj je zatvoren u delu Dobračine ulice gde se nalazi klub Dorćol plac.

Osim na raskrsnici Dobračine i Gundulićevog venca, gde su tri policajca sa jednim kolima, u blizini nisu viđeni pripadnici MUP-a.

Teme