Web Analytics
Vučević: Da je do prava i pravde današnju sednicu Vlade bi održali u Gračanici - BetaRS

Vučević: Da je do prava i pravde današnju sednicu Vlade bi održali u Gračanici

Politika | 28.06.2024 | access_time 15:30
Vučević: Da je do prava i pravde današnju sednicu Vlade bi održali u Gračanici
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je da bi svečanu sednicu povodom današnjeg državnog praznika Vidovdana, Vlada Srbije održala u Gračanici "da je do prava i pravde", ali u svetu nema poštovanja međunarodnog javnog prava.

Vučević je kazao da je ipak sednica održana "u carskom gradu - Kruševcu".

Vučević je novinarima u Kruševcu rekao da se na toj sednici govorilo o unutrašnjoj i spoljnoj bezbednosti Srbije, o kulturi i očuvanju nacionalnih i identitetskih pitanja, o ekonomiji kao "motoru razvoja".

Upitan za položaj Srba u okolnim zemljama, rekao je da Srbija "ostaje uz njih" i da "i po međunarodnom javnom pravu i po međunarodnim ugovorima" ima obavezu i "moralnu odgovornost" da vodi računa o zaštiti nacionalnog identiteta Srba "gde god da žive".

"Poštujemo sve države, kako se danas, po meni nepravilno, kaže: Zapadnog Balkana, iako neke od njih ne poštuju Srbiju jer smatraju da deo naše teritorije treba da bude samostalna država. Čekamo da Crna Gora objavi rezultate popisa, da vidimo koliko se građana izjasnilo kao Srbi i koliko njih govori srpskim jezikom. To će osnažiti položaj našeg naroda u Crnoj Gori kako bi imali ravnopravan tretman kakav zaslužuju u nama prijateljskoj a istorijski bratskoj državi", rekao je Vučević.
Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, rekao je da on "snažno podržava" taj predlog jer je to "nasušno potrebno našim građanima i našoj državi, ne da bi se spremali za rat već da bi garantovali mir", rekao je Vučević i dodao: "Što nam je jača vojska, mir nam je sigurniji".

Komentarišući izručenje nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića (1941-2006) Haškom tribunalu na Vidovdan 2001. godine, Vučević je rekao da je to bilo "kolektivno poniženje Srbije".

"Nije pitanje da li ste podržavali Miloševića ili ne, on je bio predsednik, a predali su ga kao džak krompira, ne samo njega, već i ministre, generale, oficire koji su branili državu. Nije slučajno bio odabran taj datum da se organizuje 'predaja' Miloševića Haškom tribunalu. Neko, da ga ne imenujem, mnogo voli tu simboliku i uvek su nam po bitnim datumima slali jasne poruke nebrojeno puta", rekao je premijer.


Vučević o zabrani 'Mirdite': Ne vidim smisao održavanja takvog festivala u Srbiji

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da ne vidi smisao održavanja festivala "Mirdita - Dobar dan" u Srbiji, koji je sinoć trebalo da počne u Beogradu.

Vučević je povodom zabrane održavanja te manifestacije rekao da su MUP i BIA "procenili" da postoji opasnost od većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja imovine i bezbednosti građana.

Kako piše na sajtu tog festivala koji se od 2014. godine priređuje jednom godišnje, on "daje prostor umetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati... spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, te doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira".

Međutim, Vučević je rekao je da smatra da oni koji priređuju taj festival i učesnici "ništa dobro nisu hteli da poruče Srbima i Srbiji, da promovišu da je deo naše teritorije nezavisan, a da ne kažu nijednu reč o stradanju Srba i svakodnevnom teroru nad našim narodom. Mi da imamo građanski rat na ulicama i haos, ne isplati se, da nam stradaju policajci, ljudi, imovina da bi štitili one koji kažu da smo zločinci i genocidan narod", ocenio je premijer.

"Pokušali smo sve da učinimo da prikažemo da Beograd i Srbija prihvataju i one koji nisu dobronamerni prema našem narodu. MUP i BIA su procenili da postoji opasnost od većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i imovine. Država ima pravo i obavezu da donosi takve odluke", rekao je premijer.

On je kazao da je bilo različitih predloga ministara u vezi s tom manifestacijom, a da on smatra da je "prezir najbolja poruka".

Teme