Web Analytics
Grčka: Rukovodstvo S.Makedonije se sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa - BetaRS

Grčka: Rukovodstvo S.Makedonije se sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa

Region | 28.06.2024 | access_time 15:40
Grčka: Rukovodstvo S.Makedonije se sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa
prt.scr youtube

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je danas ocenilo da novo rukovodstvo Severne Makedonije nastavlja da krši Prespanski sporazum iz 2018. godine o promeni naziva svoje države i da se svakodnevno sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa.

Agencija MIA je prenela da je to ministarstvo je ocenilo da se rukovodstvo Severne Makedonije "vraća radnjama iz prošlosti koji aludiraju na iredentističko raspoloženje i potpuno nepoznavanje istorije".

U saopštenju grčkog ministrstva piše da je ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis "pred svojim kolegama u Savetu (EU) za spoljne poslove već detaljno ukazao na te prekršaje i nastaviće to da čini", a na međunarodnom nivou to pitanje pokreće i Vlada Grčke.

"Rukovodstvo Severne Makedonije svakodnevno se sve više udaljava od dobrosusedskih odnosa koji predstavljaju srž evropskih propisa i međunarodnog prava", ocenilo je Ministarstva spoljnih poslova Grčke.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je u četvrtak na Evropskom savetu (samitu EU) obavestio kolege da predsednica i premijer Severne Makedonije "direktno krše Prespanski sporazum".

Micotakis je rekao da predsednica i premijer Severne Makedonije "direktno krše Prespanski sporazum ignorišući praksu 'erga omnes' i birajući da se za unutrašnju upotrebu koristi naziv koji nije utvršen Ustavom"  - "Makedonija", a ne "Severna Makedonija" što je "potpuno suprotno duhu Prespanskog sporazuma", rekao je on.

Premijer Grčke je ukazao da perspektiva prijema Severne Makedonije u EU zavisi od poštovanja međunarodnih sporazuma.

"Apsolutno sam jasno stavio do znanja da ako Skoplje bude insistiralo na ovoj liniji, to će suštinski otežati, ako ne i u praksi poništiti bilo kakvav proces brzog približavanja (Severne Makedonije) evropskoj porodici. Dakle, smatram da svako treba da razume posledice svojih postupaka i da zna da poštovanje evropskog zakonodavstva očigledno ide kroz verno poštovanje međunarodnih sporazuma koje su, u konkretnom slučaju, potpisale obe strane", rekao je Micitakis.

Prespanskim sporazumom iz juna 2018, kojim je rešen višedecenijski spor Skoplja i Atine oko korišćenja naziva "Makedonija", predviđeno je da se nov ustavni naziv države "Severna Makedonija" koristi i u spoljnoj i u unutrašnjoj zvaničnoj komunikaciji, odnosno "erga omnes".

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljavska Davkova i premijer Hristijan Mickoski izabrali sa da prilikom davanja izjava ne koriste ustavni naziv Severna Makedonija, nego "Makedonija" ili "naša/moja zemlja", dok se u zvaničnim saopštenjima naziv države uopšte ne spominje uz njihove titule.

Teme