Web Analytics
Vučević: Za Srbe na Kosovu svaki dan teror, Kurti bi voleo da dođe do eskalacije - BetaRS

Vučević: Za Srbe na Kosovu svaki dan teror, Kurti bi voleo da dođe do eskalacije

Politika | Izvor: Beta | 29.06.2024 | access_time 09:05
Vučević: Za Srbe na Kosovu svaki dan teror, Kurti bi voleo da dođe do eskalacije
Foto: Vlada Srbije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je za Srbe na Kosovu svaki dan "teror" i kao i da bi premijer Kosova Aljbin Kurti voleo da Srbija napravi "pogrešan korak" kako bi došlo do eskalacije.

U programu Radio-Televizije Srbije (RTS) rekao je da "Kurti nastavlja sa svojom politikom" i da su juče vlasti u Prištini "napale institucije Elktroprivrede Srbije", te da se nada da će neko iz međunarodne zajednice da reaguje, ali da se boji da "ipak neće".

Kazao je da je dobra vest je to što je na Kosovu uspešno sproveden završni ispit za učenike osnovnih škola.

Na juče održanoj svečanoj sednici Vlade u Kruševcu povodom Vidovdana, kako je kazao, u fokusu su bili unutrašnja i spoljna bezbenosti Srbije, očuvanje kuturnog identiteta i kulturnog nasleđa i ekonomija.

"Dobra stvar je što smo u prvom kvartalu ove godine privukli direktnih stranih investiicija preko dve milijarde evra, na računu budžeta Srbije imamo 615 milijardi, imamo najveće devizne rezerve - 27 milijardi evra. To sve pokazuje da je Srbija ekonomski stabilna", ocenio je Vučević.

Komentarišući perspektivu prijema Srbije u Evropsku uniju, rekao je da država "ostaje na evropskom putu" i da su prema godišnjem izveštaju stvoreni uslovi za otvaranje novog klastera, ali da se to "uvek na kraju završi političkom ocenom, da li smo nekome politički podobni".

"To se svelo na pitanje politike, a ne na pitanje ispunjenosti pristupnog procesa", rekao je on i dodao da je Srbija mnogo uradila na polju vladavine prava, političkog sistema, ekonomije i infrastrukture.

Teme