Web Analytics
Pokret za preokret: I ove godine na Dan Dunava Beograd i Novi Sad bez prečistača otpadnih voda - BetaRS

Pokret za preokret: I ove godine na Dan Dunava Beograd i Novi Sad bez prečistača otpadnih voda

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.06.2024 | access_time 10:40
Pokret za preokret: I ove godine na Dan Dunava Beograd i Novi Sad bez prečistača otpadnih voda
Udruženje "Pokret za preokret" je saopštilo da se danas, po odluci 14 država- potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, obeležava Dan Dunava radi ukazivanja na nužnost zaštite te reke, ali da ni sada dva najveća grada u Srbiji - Novi Sad i Beograd, nemaju prečistače otpadnih voda koje se slivaju u Dunav.

Samo u Novom Sadu se putem nekoliko gradskih kanalizacija u Dunav dnevno ispusti više od 100 hiljada kubika otpadne vode, piše Pokret.

U Srbiji se prečišćava samo 15 odsto otpadnih voda u kojima su građevinski, industrijski, poljoprivredni i drugi otpad koji može imati štetne posledice.

Jedan od većih zagađivača je industrija, koja je obavezna da do 2025. godine obezbedi postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali je pitanje u kojoj meri se to poštuje, piše u saopštenju.

"Pokret za preokret" pita kada će se u Srbiji početi sa ozbiljnom, stručnom i planskom strategijom kojom će se obezbediti izgradnja postrojenja za tretman otpadnih voda i druge mere koje će osigurati visok kvalitet vode.

Za to je potrebna politička volja da se novac opredeli za tako značajne projekte, podsetio je Pokret i ukazao da briga za zaštitu životne sredine treba da bude svakodnevna.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina