Web Analytics
Pripadnik Žandarmerije ranjen ispred ambasade Izraela, napadač ubijen - BetaRS

Pripadnik Žandarmerije ranjen ispred ambasade Izraela, napadač ubijen

Hronika | 29.06.2024 | access_time 12:45
Pripadnik Žandarmerije ranjen ispred ambasade Izraela, napadač ubijen
Foto: Beta/Milan Obradovic

Pripadnik Žandarmerije J.M. (34) ustreljen je samostrelom u vrat ispred Ambasade Izraela u Beogradu, a u samoodbrani je pucao i ubio napadača, javila je Radio televizija Srbije.

Prema prvim vestima, iako teško ranjen, neimenovani pripadnik Žandarmerije je uspeo da uzvrati vatru, te da savlada napadača, koji je od zadobijenih rana preminuo.

Pripadnik Žandarmerije je zadobio teške povrede i nalazi se u Urgentnom centru.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naveo je u saopštenju da je pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela, na Dedinju, oko 11 časova ranila nepoznata osoba čiji se identitet utvrđuje.

Dodao je da je žandar u svesnom stanju prevezen u Urgentni centar, gde će biti izvršena operacija vađenja strele iz vrata.

"Sve okolnosti napada i mogući motivi se ispituju", izjavio je ministar Dačić

Dačić se uputio u Urgentni centar gde će obići povređenog pripadnika Žandarmerije, nakon čega će ispred te ustanove dati izjavu za medije.

U međuvremenu mediji emituju nepotvrđene kontraditorne informacije o ovom događaju. Večernje Novosti tvrde da je napadač muslimanski ektremista, ali da se ne zna da li je državljanin Srbije ili stranac. Informer izveštava da napadač ipak nije ubijen i da se lekari bore za njegov život. 

 

Dačić: Teroristički akt protiv Srbije, napadač verovatno povezan sa vehabijama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je današnji napad na žandarma kod izrelske ambasade nesumnjivo teroristički akt protiv Srbije, dodajući da postoje indicije da je napadač povezan sa licima odranije poznatim našim službama bezbednosti iz vehabijskog pokreta, konvertitima iz pravoslavne vere u islam.

On je, ispred Urgentnog centra, gde je u toku operacija povređenog žandarma Miloša Jevremovića, (1990), rekao da to ipak nisu potvrđene informacije.

"Za sada se ne zna ko je ubijeni napadač, istragu sprovodi specijalno tužilaštvo, preventivno je jedno lice zadržano, koje se kretalo kod komande Žandarmerije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u gradu su povećane mere bezbednosti, tako da građani mogu da vide žandarmeriju u tržnim centrima i na šetalištima, kao i da se više bezbednosnih službi iz sveta javilo našem ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da je napadač više puta prilazio kućici kod ambasade, u kojoj je bio žandarm, nešto zapitkivao, te da je sa sobom nosio kesu iz koje je izvadio samostrel i ispalio strelu u vrat žandarma.

Dačić je rekao i da je ranjenom pripadniku Žandarmerije možda spasilo život to što nije sam izvadio strelu iz vrata.

"Operacija će trajati nekoliko sati, zato sam se obratio odmah, kako bi javnost imala bar neke informacije", rekao je on.

Iz Urgentnog centra su saopštili da je žandarm životno ugrožen, da je operacija u toku i da druge informacije za sada ne mogu da daju.

Teme