Web Analytics
Sukobi u Jerusalimu na protestima protiv obaveznog služenja vojske - BetaRS

Sukobi u Jerusalimu na protestima protiv obaveznog služenja vojske

Svet | 01.07.2024 | access_time 09:50
Sukobi u Jerusalimu na protestima protiv obaveznog služenja vojske
Foto: AP

Hiljade ultraortodoksnih jevrejskih muškaraca sukobilo so sinoć sa izraelskom policijom u centru Jerusalima tokom protesta protiv naređenja Vrhovnog suda o njihovom obaveznom služenju vojnog roka.

Prema toj istorijskoj odluci donetoj prošle nedelje, Vladi je naređeno da počne da regrutuje ultraortodoksne muškarce, a mogla bi da dovede do raspada vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua u vreme kada Izrael vodi rat u Gazi.

Desetine hiljada muškaraca okupilo se u ultraortodoksnom kvartu na protestu zbog naredbe. Kada je pao mrak masa se uputila ka centru Jerusalima i protesti su postali nasilni.

Izraelska policija saopštila je da su demonstranti bacali kamenje i napali kola ultraortodoksnog ministra. Policija je koristila vodene topove i na konjima rasturala masu, ali su protesti trajali do kasno sinoć.

Sukobi u Jerusalimu na protestima protiv obaveznog služenja vojske
Foto: AP

Služenje vojnog roka je obavezno za većinu jevrejskih muškaraca i žena, ali politički moćne ultraortodoksne partije su dobile izuzeće od vojne obaveze za svoje pristalice, umesto čega oni pohađaju verske seminare.

Taj dugogodišnji aranžman izazvao je nezadovoljstvo u široj javnosti, a to osećanje je pojačano tokom osmomesečnog rata protiv palestinskog Hamasa u pojasu Gaze. U borbama u Gazi poginulo je više od 600 vojnika, a desetine hiljada rezervista je aktivirano, čime su im se poremetile karijere, poslovi i životi.

Ultraortodoksne partije i njihove pristalice kažu da bi prisiljavanje muškaraca da služe vojsku uništilo njihov način života.

Ranije tokom dana u nedelju hiljade muškaraca okupilo se na trgu i pridružilo masovnoj molitvi. Mnogi su nosili plakate sa kritikama vlade.

Ultraortdoksne stranke ključni su članove Netanjahuove vladajuće koalicije i mogli bi da izazovu nove izbore ako odluče da napuste vlast iz protesta. Vođe tih partija još nisu rekle da li će napustiti Vladu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika