Web Analytics
Energetski efikasan metro voz od ugljeničnih vlakana predstavljen u Kini - BetaRS

Energetski efikasan metro voz od ugljeničnih vlakana predstavljen u Kini

Svet | 01.07.2024 | access_time 11:30
Energetski efikasan metro voz od ugljeničnih vlakana predstavljen u Kini
Foto: Vagon metroa CETROVO 1.0 izložen u Ćingdaou, istočna kineska provincija Šandong (Sinhua/Li Ziheng)

Kina je proizvela metro voz od ugljeničnih vlakana koji je znatno lakši i energetski efikasniji od tradicionalnih vozova, saopštio je projektant voza CRRC Ćingdao Sifang Co, Ltd.

Voz, nazvan CETROVO 1.0, predstavljen je u Ćingdau, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong. Odlikuje ga kompozitno telo i ram od ugljeničnih vlakana koji smanjuje težinu karoserije vagona i okvira postolja za 25 procenata odnosno 50 procenata, čineći ukupnu težinu vozila 11 procenata lakšom u poređenju sa konvencionalnim vozovima, prenosi Sinhua.

Liu Đindžu, glavni projektant voza, istakao je da će operativna potrošnja energije svakog voza biti smanjena za sedam odsto. To znači smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 130 tona godišnje, što je ekvivalentno sadnji 101 mu (oko 6,7 hektara) drveća.

Pored toga, korišćenje materijala od ugljeničnih vlakana jača snagu karoserije vozila, povećavajući otpornost na udarce i produžavajući dugovečnost strukture. Takođe poboljšava prilagodljivost voza na različite uslove okoline uz smanjenje troškova održavanja.

Metro voz je završio testiranje u fabrici i trebalo bi da bude pušten u opticaj u Ćingdau kasnije ove godine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena