Web Analytics
Čadež: Nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Kine - BetaRS

Čadež: Nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Kine

Ekonomija | 01.07.2024 | access_time 13:25
Čadež: Nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Kine
Foto: PKS/Boban Ristic

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Кine otvara novu eru u ekonomskim odnosima dve zemlje i da će omogućiti srpskim kompanijama da bolje i kvalitetnije posluju na kineskom tržištu.

Čadež je u Novom Sadu, na predstavljanju Sporazuma privrednicima koji je danas stupio na snagu, pozvao srpske kompanije da se povežu sa Predstavništvom PКS u Šangaju i da uz podršku Кomore zajedno krenu u analizu i istraživanje kineskog tržišta i povezivanje sa poslovnim partnerima.

Istakao je i da Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Кine ne znači "samo veći izvoz" na tržište od 1,4 milijardi potrošača, već i kvalitetnije poslovanje uz manje logističke troškove i procedure.

Čadež je dodao da će PKS zajedno sa kineskim partnerima raditi se na što boljoj primeni ovog dokumenta i prevazilaženju eventualnih izazova.

"Prve pozitivne efekte osetiće naši proizvođači poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Već od danas su nulte carine za 60 odsto proizvoda", rekao je on.

Prema njegovim rečima, PКS će nastaviti da kroz mrežu regionalnih komora informiše srpske privrednike o svim detaljima sporazuma, kako da ostvare svoja prava i koje su procedure kako bi efikasnije poslovali i izvozili na kinesko tržište.

Podsetio je da je Srbija treća evropska zemlja koja ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Кinom.

U saopštenju PKS navodi se da su o benefitima Sporazuma govorili i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador Кine u Srbiji Li Ming, ministar trgovine Tomislav Momirović i predsednica Pokrajinske vlade AP Vojvodine Maja Gojković.

Sporazumom o slobodnoj trgovini Srbije i Кine obuhvaćeno je više od 20.000 proizvoda, oko 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih, a to znači da je 60 odsto oslobođeno carina, dok će u narednih pet do 10 godina biti još 30 odsto robe.

Кompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom, kako se navodi, moraju da dokažu da je 50 odsto vrednosti svakog proizvoda, koji se izvozi, nastalo u matičnoj državi.

Teme