Web Analytics
Vrhovni sud SAD prebacio nižim sudovima odluku o imunitetu Trampa - BetaRS

Vrhovni sud SAD prebacio nižim sudovima odluku o imunitetu Trampa

Svet | Izvor: Beta-AP | 01.07.2024 | access_time 17:50
Vrhovni sud SAD prebacio nižim sudovima odluku o imunitetu Trampa
Vrhovni sud SAD je danas odlučio da bivši američki predsednici uživaju apsolutni imunitet u pogledu onog što su radili u sklopu funkcije i da nemaju nikakav imunitet za ono što su radili van funkcije.

Najviša sudska instanca je međutim nižim sudovima prepustila da utvrde kako se to odražava na slučaj optuženog bivšeg predsednika Donalda Trampa, favorita za novembarske izbore.

Ova značajna odluka donosi novo odlaganje krivičnog postupka protiv Trampa protiv koga je specijalni tužilac Džek Smit podigao optužnicu zbog kovanja zavere - napada na Kapitol 2021. s ciljem da u svoju korist preokrene rezultate predsedničkih izbora iz 2020. godine koje je izgubio od Džozefa Bajdena.

Time su, kako ocenjuje AP, gotovo potpuno nestale šanse da suđenje Trampu počne pre novembarskih izbora na kojima će on gotovo izvesno ponovo da bude predsednički kandidat sada opozicione Republikanske partije SAD.

Sudije su većinom od 6:3 prvi put jasno stavile do znanja kada neki bivši predsednik uživa imunitet, a kada ne, ali su naredile nižim sudovima da sami utvrde kako tu odluku valja primeniti na Trampov slučaj.

To je druga krupna odluka Vrhovnog suda SAD koja se tiče Trampa i ona pokazuje, kao i ranija u kojoj je odbačeno nastojanje da mu se zabrani učešće na predstojećim izborima, na direktnu i verovatno neugodnu ulogu koju najviša sudska instanca u Americi ima u vezi s predstojećim izborima, ocenjuje AP.

Tramp koji nikada nije priznao rezultate izbora iz 2020. godine jer smatra da su bili namešteni, tvrdi da ništa nije uradio pogrešno i da su sva četiri krivična postupka koja se vode protiv njega politički motivisana da se on ne bi vratio u Belu kuću.

Tramp je u maju ove godine postao prvi bivši predsednik SAD koji je osuđen za krivično delo - pred sudom u državi Njujork. Očekuju ga još tri postupka, od čega dva na federalnom nivou koje vodi tužilac Džek Smit - jedan zbog pokušaja preokretanja izbornih rezultata i drugi zbog nezakonitog rukovanja poverljivim dokumentima.

Ukoliko Tramp u novembru ponovo ne postane predsednik, moguće je da će ubrzo biti izveden pred sud, ali ako pobedi, može da postavi svog državnog tužioca koji će prekinuti postupke pred federalnim sudovima, a postoji mogućnost i da Tramp kao predsednik sam sebe pomiluje - osim u njujorškom slučaju, gde je već osuđen.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika