Web Analytics
Gujon demantuje tvrdnje iz teksta RSE o navodnim budžetskim isplatama 'desničarskim' organizacijama - BetaRS

Gujon demantuje tvrdnje iz teksta RSE o navodnim budžetskim isplatama 'desničarskim' organizacijama

Politika | Izvor: Beta | 01.07.2024 | access_time 18:40
Gujon demantuje tvrdnje iz teksta RSE o navodnim budžetskim isplatama 'desničarskim' organizacijama
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/DS
 Nekadašnji direktor vladine Uprave za saradnju s dijasporom Arno Gujon odbacio je danas kao netačne tvrdnje iz teksta Radija Slobodna Evropa (RSE) o navodnim nelegalnim isplatama novca iz republičkog budžeta na račune "desničarskih i organizacija koje na društvenim mrežama promovišu ekstremnno nacionalističke stavove". 

Gujon je u demantiju naveo da je "objavljivanjem nepotpunih informacija" u tekstu RSE "javnost dovedena u zabludu" pošto je po njegovim rečima, Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da su finansijski izveštaji Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu "pripremljeni u skladu sa svim važećim propisima". 

"Netačne su iznete tvrdnje da su se preko Konkursa Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansirale desničarske organizacije budući da je Uprava sufinansirala udruženja građana putem javnog konkursa sa jasno definisanim kriterijumima, smernicama i nezavisnom komisijom za dodelu sredstava", naveo je direktor novoformirane vladine Kancelarije za kulturnu i javnu diplomatiju. 

Gujon je ocenio da "nazivati ekstremističkim projekte koji imaju za cilj kulturno povezivanje Srba iz rasejanja s maticom, sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, pokazuje ideološku ostrašćenost autora teksta i dovodi čitaoce u zabludu". 

U demantiju je dostavio i kopiju izveštaja DRI u kom se navodi da su finansijski izveštaju Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu "pripremljeni po svim materijalno značajnim pitanjima u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, Uredbom o budžetskom računovodstvu, Pravilnikom o načinu pripreme, sastavljanja i podnošenja finansijskih izveštaka korisnika budžetskih sredstava". 

Prethodno je RSE preneo da su plate iz budžeta Srbije u visini od nekoliko hiljada evra završavale tokom prošle godine i na bankovnim komercijalnim računima desničarskih organizacija, od kojih su neke povezane i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srpskom naprednom strankom (SNS).

Novac su po navodima RSE, dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promovišu ekstremnno nacionalističke stavove, kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja.

RSE se u tekstu poziva na podatke iz Državne revizorske institucije (DRI) o izveštaju o radu Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije, na čijem čelu je do sredine maja 2024. bio Arno Gujon. 

Teme