Web Analytics
Portugalija posle jedanaesteraca pobedila Sloveniju i plasirala se u četvrtfinale EP - BetaRS

Portugalija posle jedanaesteraca pobedila Sloveniju i plasirala se u četvrtfinale EP

Fudbal | Izvor: Beta | 01.07.2024 | access_time 23:55
Portugalija posle jedanaesteraca pobedila Sloveniju i plasirala se u četvrtfinale EP

Fudbalska reprezentacija Portugalije plasirala se večeras u četvrtfinale Evropskog prvenstva, pošto je u Frankfurtu posle jedanaesteraca pobedila Sloveniju 3:0, nakon što je posle regularnog dela i produžetaka bilo 0:0.

Sva tri jedanaesterca slovenačkim fudbalerima odbranio je golman Dijogo Kosta.

Portugalija je od početka napadala, pokušao je prvo Ruben Dijas, a zatim u osmom minutu i Kristijano Ronaldo, ali su ga zaustavili protivnički igrači.

Portugalci su imali loptu i kontrolisali igru, ali se Slovenija dobro branila. Nije bilo prilika do 31. minuta kada je šutirao Ronaldo, a golman Jan Oblak odbranio.

Ronaldo je iz slobodnog udarca pokušao u 34. minutu, ali je šutirao preko gola. Dva minuta kasnije centrirao je Vitinja pred gol, ali do lopte nije došao Ronaldo.

On je zatim izveo novi slobodan udarac, ali je i u 39. minutu bio neprecizan.

Slovenija je minut kasnije izvela kontranapad preko Petra Stojanovića i Andraža Šporara, ali je dobro intervenisao Nuno Mendes.

U 44. minutu šutirao je i Benjamin Šeško, a portugalski golman Kosta odbranio.

Poslednju šansu u prvom poluvremenu imala je Portugalija, u drugom minutu nadoknade, kada je Žoao Palinja pogodio stativu.

Drugo poluvreme počelo je šansom Porugalije , dobar prodor izveo je Žoao Kanselo, intervenisao je Vanja Drkušić, lopta je došla do Bernarda Silve koji je šutirao preko gola.

Ronaldo je pokušao i u 55. minutu iz slobodnog udarca, kada je odbranio Oblak.

Slovenija je u 62. minutu mogla da povede, posle kontranapada u dobroj situaciji bio je Šeško, bio je brži i izdržao duel sa Pepeom, ali je loše šutirao pored gola.

Portugalija  je napadala, Ronaldo je neprecizan bio iz novog slobodnog udarca, a nedugo potom Kanselo je centrirao sa desne strane pred gol, ali nijedan igrač nije uspeo da zahvati loptu.

Ronaldo je u 89. minutu bio u odličnoj prilici, posle dodavanja Žote izbio je pred golmana i šutirao, a Oblak je dobro odbranio, pa je utakmica otišla u produžetke.

Prvu šansu imala je Slovenija, u 95. minutu kada je šutirao Benjamin Verbič, a Dijas izbacio loptu u korner. Pet minuta kasnije na drugoj strani Oblak je bez problema zaustavio šut Žote.

U 103. minutu Žota je prošao kroz sredinu i ušao u kazneni prostor gde ga je sačekao Drkušić, a pole tog duela dosuđen je jedanaesterac.

Ronaldo je u 105. minutu izveo penal, šutirao je u donji desni ugao, a Oblak je odbranio i izabacio loptu u korner. Kapiten Portugalije se posle toga rasplakao, a na pauzi uoči drugog produžetka tešili su ga saigrači.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je posle toga isključen zbog prigovora.

U 108. minutu centaršut je izveo Fernandes, glavom je pokušao Palinja, a slovenački golman izbacio loptu u korner.

Najbolju šansu Slovenija je imala u 115. minutu. Pepe je pogrešio, do lopte je došao Šeško koji je izbio sam ispred portugalskog golmana Koste, a ovaj je levom nogom odbranio njegov šut.

Do kraja nije bilo promena i utakmica je rešena posle penala.

Prvi za Sloveniju šutirao je Josip Iličić, drugi penal izveo je Jure Balkovec, a treći Benjamin Verbič i sva tri penala odbranio je Kosta.

Ronaldo je prvi šutirao u ekipi Portugalije i postigao gol, a zatim je precizan bio i Bruno Fernandes. Treći penal izveo je Bernardo Silva, postigao je gol i odveo Portugal u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Portugalija će u četvrtfinalu u petak igrati protiv Francuske, koja je pobedila Belgiju 1:0.

Teme