Web Analytics
Tri beogradska ugostiteljska objekta za tri meseca 24 tone otpada od hrane pretvorili u biogas - BetaRS

Tri beogradska ugostiteljska objekta za tri meseca 24 tone otpada od hrane pretvorili u biogas

Izvori | Izvor: Beta | 02.07.2024 | access_time 13:10
Tri beogradska ugostiteljska objekta za tri meseca 24 tone otpada od hrane pretvorili u biogas

Tri beogradska ugostiteljska objekta kompanije Delta (Crown Plaza, Radisson hotel i Delta kongresni centar) prikupili su za tri meseca 24 tone otpada od hrane koji je pretvoren u biogas i organsko đubrivo, čime je sprečeno emitovanje 16,5 tona ugljen-dioksida (CO2), što je količina koju 790 stabala apsorbuje za godinu dana, pokazali su rezultati istraživanja koje je danas predstavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Istraživanje je sprovela kompanija "Esotron", od aprila do juna ove godine, a u okviru projekta pod nazivom "Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice".

"Otpad od hrane predstavlja problem ne samo na globalnom nivou nego i u Srbiji, jer smo svedoci da od ukupne količine komunalnog otpada, 45,6 odsto je biorazgradiv otpad, a to je otpad od hrane, koji nastaje tokom pripreme i nakon konzumacije, a ti ostaci su veliki problem, jer oko 90 odsto toga završi na deponijama", rekla je državna sekretarka ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Dokić je novinarima kazala da će ministarstvo zaštite životne sredine izmeniti zakon upravljanja otpadom, ali pre toga je bilo važno sprovesti ovaj pilot projekat.

"Primetili smo, kroz tri hotela koja su učestvovala u ovoj našoj akciji, da se generiše velika količina otpada. To je 23,6 tona u roku od tri meseca, što znači da nismo sproveli ovaj projekat ovaj otpad bi završio na deponijama. Od tog otpada uspeli smo preko biogas postrojenja da snabdemo naš sistem dodatnom električnom energijom", rekla je Dokić.

Najavila je da će u narednom periodu ministarstvo zaštite životne sredine videti na koji način može da uključi sve ugostiteljske objekte i domaćinstva, koja će imati mogućnost da odvajanjem ovog otpada dođu do komposta koji mogu da koriste, a preko ugostiteljskih objekata, kada taj otpad završi u biogasnim postrojenjima, da dođu do zelene energije.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci kazao je da je ovu inciijativu predvodio i privatni sektor, kao i da su učestvovale i javne institucije.

"Ova inicijativa je veoma važna kako bi se unapredio uticaj na životnu sredinu i smanjile posledice koje otpad od hrane ostavlja u vidu emitovanja gasova sa efektom staklene bašte", rekao je Andreuci.

Dodao je da ta inicijativa može da dovede do stvaranja zelene energije, u obliku biogasa, te da je veoma važna za poljoprivredni sektor, jer se kompost može koristiti kao đubrivo.

Prema njegovim rečima, pored ove inicijative UNDP radi na 65 projekata vezanih za cirkularnu ekonomiju i do sada je ukupno uloženo 2,8 miliona dolara u cirkularnu ekonomiju.

"Želim da apelujem na inovatore iz Srbije da se prijave na naše izazove u oblasti cirkularne ekonomije a u okviru projekta Evropska unija za zelenu agendu", rekao je on.

Na skupu je bilo reči i o direktnim koristima usvajanja odgovornih ekoloških praksi za kompanije, kao što je poboljšanje reputacije među potrošačima, povećanje konkurentnosi na tržištu i šansi za pristup povoljnim finansijskim kreditima.

Predstavnici francuskih kompanija i nevladinih organizacija podelili su svoja iskustva u prevenciji nastanka otpada od hrane, njegovoj preradi i vrednovanju kao sirovine na tržištu, koja domaćim kompanijama mogu poslužiti kao model.

Takođe, predstavljene su i relevantne inicijative iz Srbije: rešenje Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje za pretvranje otpada od hrane u kompost za održavanje zelenih površina i softver za analizu ostataka hrane u ugostiteljskim objektima.

Ceo video materijal pogledajte OVDE.

Teme