Web Analytics
Studenti čekaju početak pregovora u četvrtom danu blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu - BetaRS

Studenti čekaju početak pregovora u četvrtom danu blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu

Vojvodina | 03.07.2024 | access_time 11:30
Studenti čekaju početak pregovora u četvrtom danu blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu
Foto: Beta/Dragan Gojić
Blokada zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (UNS) nastavljena je i četvrti dan, a studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti potiv autoritarne vlasti) čekaju da se na najavljenim pregovorima pojavi druga strana, potvrdio je danas novinarima aktivista te grupe Branislav Đorđević.

On je naveo da je juče sa rektorom UNS Dejanom Madićem dogovoreno da od jutros počnu pregovori predstavnika Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i aktivista STAV-a, ali se za sada druga strana nije pojavila.


"Mi smo juče imali neki načelan dogovor sa rektorom da započnu pregovori od jutros, međutim niko nam se ne javlja tako da ćemo ih mi danas čekati. Trebalo bi da razgovaramo sa predsednicom Studentskog parlamenta Ivanom Macak, dok bi rektor Madić tu igrao ulogu medijatora", precizirao je Đorđević.

Potvrdio je i da je noć protekla mirno, kao i da se od jutros ništa ne dešava jer je zaposlenima javljeno da ne dolaze na posao ni danas.

Kako je s lica mesta javio reporter agencije Beta, situacija kod Rektorata je mirna, a trenutno nema policije niti zaposlenih.

Rektor UNS Dejan Madić posetio je juče studente koji su zgradu Rektorata blokirali u nedelju, a nakon razgovora između ostalog je izjavio da Rektorat i Dekanat ne bi trebalo da se mešaju u izbore.

Dodao je da daje šansu dvema grupacijama da postignu dogovor oko izbora za Studentski parlament.

Studenti okupljeni oko STAV-a blokiraju tu zgradu jer je za ponedeljak u njoj bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Studenti iz STAV-a zahtevaju da se promeni izborna procedura, navodeći da je aktuelni pravilnik restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata, zbog čega su protesti organizovani uz moto "Jedna lista nije izbor".

Teme