Web Analytics
Brnabić iz Berlina: Razgovori i o litijumu, od Nemačke da naučimo nešto o iskopavanju - BetaRS

Brnabić iz Berlina: Razgovori i o litijumu, od Nemačke da naučimo nešto o iskopavanju

Politika | 03.07.2024 | access_time 13:45
Brnabić iz Berlina: Razgovori i o litijumu, od Nemačke da naučimo nešto o iskopavanju
Foto: Beta/Milan Ilić
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas uoči sastanaka sa zvaničnicima u Berlinu da će jedna od tema razgovora biti i iskopavanje litijuma.

"Radujem se razgovorima u Berlinu na različite teme, pre svega političke, ali i ekonomske. Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. Jedna od tema će svakako biti i litijum. Želim od Nemaca da čujem kako napreduju njihova dva velika projekta - Vulkan i Zinvald, kakve tehnologije primenjuju i kako, kao društvo, uvek uspevaju da budu na istoj strani, onoj koja čuva nemačke interese. Možda nešto naučimo i mi u Srbiji iz toga", napisala je Brnabić na Iksu.

Ona je u objavi na društvenoj mreži Iks čestitala Nemačkoj, gde je od danas u zvaničnoj poseti" na tome što će prvi u Evropi rudariti svoj litijum.

"10. juna ove godine Landau je odobrio prostorni plan i projekat Vulkan će definitivo krenuti u rudarenje litijuma do kraja 2026. Tako će dodatno osnažiti svoju zemlju, svoju energetsku sigurnost i nezavisnost, i svoju industriju. Kakvi smo mi svetski prvaci u propuštanju šansi", napisala je Brnabić.

Teme