Web Analytics
Studente u Novom Sadu koji blokiraju Rektorat napao muškarac i pretio im 'crvenim beretkama' - BetaRS

Studente u Novom Sadu koji blokiraju Rektorat napao muškarac i pretio im 'crvenim beretkama'

Vojvodina | 04.07.2024 | access_time 11:35
Studente u Novom Sadu koji blokiraju Rektorat napao muškarac i pretio im 'crvenim beretkama'
Foto: Beta/Dragan Gojić
Studente iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti), koji peti dan blokiraju zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta, noćas je napao nepoznati muškarac koji je fizički nasrtao na njih i pretio im, kazali su studenti novinarima.

Kako si ispričali, dve studentkinje su noćas izašle iz Rektorata i uputile se prema autobuskom stajalištu, kada je iz mraka izašao mlađi muškarac i počeo da im preti.


"Rekao je da mu je otac bio u 'crvenim beretkama' i da je 'klao decu po Sarajevu' tokom rata. Pretio nam je i fizički nasrtao i na naše kolege koje smo pozvali u pomoć", kazale su studentkinje.

Dodale su da je potom došla policija, privela ga i navela da je pijan i "verovatno drogiran", te da će protiv njega biti podneta prekršajna prijava.

Studentkinje su dale izjavu u policiji o tom incidentu.

Studenti iz organizacije STAV i dalje blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol kao što je do sada bio slučaj.

Oni su zgradu blokirali u nedelju uveče. Studenti spavaju u zgradi, a moto protesta je "Jedna lista nije izbor".

Rektorat zbog toga ne radi, a zaposleni ne dolaze na posao, sem pojedinih koji rade ispred zgrade Rektorata.

Studenti su novinarima kazali da su nezvanično obavešteni da će ih rektor Dejan Mladić ponovo posetiti i razgovarati sa njima. Oni su s tim rektorom razgovarali u utorak, ali dogovor nije bio postignut.

Blokada je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Pokret slobodnih građana je juče saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Studenti iz STAV-a do sada su dva puta blokirali izbore za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu, poslednji put tog 21. maja.

Potom je Studentski parlament u dva navrata pokušao da organizuje izbore u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, iako je pravilnicima predviđeno da se izbori mogu održati samo u zgradi fakulteta, ali su studenti iz STAV-a oba puta blokirali Rektorat.

Oni se nalaze u zgradi Rektorata od nedelje uveče, gde i spavaju. Zahtevaju izmene pravilnika o izborima i razgovore sa nadležnima sa fakulteta i univerziteta.

Ivana Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

Teme