Web Analytics
Stručnjaci za energetiku: Primena nuklearnih tehnologija u Srbiji uz saglasnost struke i građana - BetaRS

Stručnjaci za energetiku: Primena nuklearnih tehnologija u Srbiji uz saglasnost struke i građana

Tranzicija | Izvor: Beta | 05.07.2024 | access_time 11:15
Stručnjaci za energetiku: Primena nuklearnih tehnologija u Srbiji uz saglasnost struke i građana
FOTO: HINA/Daniel KASAP
Primena nuklearnih tehnologija u Srbiji u energetskom sektoru je moguća ako se struka na javnoj raspravi usaglasi s građanima da se ta primena oslanja na proverene, konvencionalne nuklearne elektrane najnovije generacije i dobre prakse iz EU, a ne na male modularne reaktore, za koje u svetu nema dovoljno praktičnih iskustava, ocenili su stručnjaci na međunarodnom savetovanju "Energetika 2024".

Na skupu su analizirane pozitivne i negativne strane korišćenja nuklearnih elektrana uz ukazivanje na činjenicu da će, u slučaju izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, energetska zavisnost od isporučioca tehnologije i nuklearnog goriva biti "apsolutna i veoma delikatna u geopolitičkom i bezbednosnom smislu".

Takođe, kako su ocenili, ne treba zanemariti ni visoku cenu nuklearnih tehnologija, kao ni druge rizike, a uz to sve vreme prateći pozitivne strane, poput kontinuiteta isporuke bazne energije i druge.

Stručnjaci su ocenili da poseban stimulans energetskoj tranziciji predstavlja regionalna saradnja, ali ne preko trgovine emisiono intenzivnih energenata i proizvoda, već u pružanju novih energetskih usluga i primeni kompatibilnih rešenja u korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE).

Na Savetovanju je detaljno analiziran i "delimični" regionalni raspad od 21. juna 2024. godine, i ocenjeno je da planske remonte dalekovoda treba "pažljivije" regionalno usklađivati, kao i da slabe tačke u mrežama, zbog dotrajale opreme, treba efikasnije sanirati.

Na skupu je razgovarano  i o energetskoj tranziciji, procesu dekarbonizacije, regionalnoj saradnji, obnovljivim izvorima energije, o planiranim energetskim prokjektima. 

Zaključna poruka Savetovanje "Energetika 2024" je da se važna pitanja energetike ne rešavaju preko noći, već javnom, stručnom raspravom i konsenzusom, a ako konsenzus nije moguć onda demokratskim preglasavanjima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije