Web Analytics
Sunak najavio ostavku na mesto šefa Konzervativne stranke - BetaRS

Sunak najavio ostavku na mesto šefa Konzervativne stranke

Svet | 05.07.2024 | access_time 12:55
Sunak najavio ostavku na mesto šefa Konzervativne stranke
AP Photo/Kin Cheung

Britanski premijer Riši Sunak objavio je danas da će podneti ostavku na mesto šefa Konzervativne stranke posle njenog teškog poraza na parlamentarnim izborima i izvinio se Britancima napuštajući Dauning strit.

"Posle ovog rezultata napustiću mesto šefa partije, ne odmah, već kada sve bude sređeno da se odredi moj naslednik", rekao je Sunak ispred Dauning strita 10, zvanične adrese britanskog premijera.

On je to rekao pre odlaska kod kralja Čarlsa Trećeg kojem zvanično podnosi ostavku.

Sunak se izvinio građanima zbog najgorih izbornih rezultata Torijevaca u savremeno doba i rekao da "preuzima odgovornost za taj gubitak".

Podsetio je šta je Konzervativna stranka ostvarila tokom 14 godina vlasti, naglasivši da je Velika Britanija "prosperitetnija, poštenija i otpornija nego 2010. godine".

Odao je priznanje svom rivalu, šefu Laburista Kiru Starmeru koji će uskoro zauzeti njegovo mesto u Dauning stritu kao "poštenom čoveku okrenutom ka javnosti".

Laburisti su ostvarili nadmoćnu pobedu na parlamentarnim izborima održanim juče, a Konzervativna stranka odlazi sa vlasti posle 14 godina.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika