Web Analytics
Kina objavila glavna naučno-tehnološka pitanja za 2024 - BetaRS

Kina objavila glavna naučno-tehnološka pitanja za 2024

Tehnologija | 05.07.2024 | access_time 14:35
Kina objavila glavna naučno-tehnološka pitanja za 2024
Članovi osoblja pripremaju se za Svetsku izložbu obaveštajnih službi 2024. u Nacionalnom kongresnom i izložbenom centru u severnoj kineskoj opštini Tianđin (Sinhua/Džao Zišuo)

Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju (CAST) objavilo je listu primarnih pitanja u nauci, inženjerstvu, tehnologiji i industrijskoj tehnologiji za 2024.

Ukupno 30 pitanja, u oblastima kao što su veštačka inteligencija, nova energija, vrhunska oprema i nauke o životu, istaknuto je na glavnom forumu godišnje konferencije CAST-a početkom jula u Naningu, glavnom gradu autonomnog regiona Guangsi Džuang na jugu Kine, piše Sinhua.

Teme uključuju studiju o digitalnim ljudima i robotima sa emocijama i inteligencijom, brzu procenu za precizno očuvanje mašinskih alatki i zelenu proizvodnju lekova i funkcionalnih materijala kroz preciznu hemiju.

Biološka osnova visoke fotosintetske efikasnosti u usevima i jeftina proizvodnja čelika sa niskim udelom ugljenika uz korišćenje čiste energije su takođe na listi.

Ovogodišnja kampanja prikupljanja ponuda primila je 597 predloga od 102 naučno-tehnološka udruženja širom zemlje, koji pokrivaju oblasti kao što su osnovne nauke, nauke o Zemlji, ekologija i životna sredina, informacione tehnologije, vazduhoplovna tehnologija i poljoprivredna tehnologija.

Od 2018. CAST je sedam uzastopnih godina prikupljao i objavljivao glavna naučno-tehnološka izdanja.

Teme