Web Analytics
Sastanak Orban-Putin u Moskvi retka prilika za nekog lidera iz EU - BetaRS

Sastanak Orban-Putin u Moskvi retka prilika za nekog lidera iz EU

Svet | Izvor: Beta-AP | 05.07.2024 | access_time 17:10
Sastanak Orban-Putin u Moskvi retka prilika za nekog lidera iz EU
Premijer Mađarske Viktor Orban je danas posetio Moskvu što je bila retka prilika da se neki lider iz EU sastane s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i razgovarao o mirovnim predlozima za Ukrajinu, ali je to je izazvalo osudu Kijeva i nekih evropskih lidera i zvaničnika.

Orban je u posetu došao nekoliko dana pošto je takođe nenajavljeno doputovao u Ukrajinu, gde se sastao s predsednikom Vladimirom Zelenskim i predložio Ukrajini da razmotri pristanak na trenutni prekid vatre u sukobu s Rusijom.

"Broj zemalja koje mogu da razgovaraju sa obe zaraćene strane se smanjuje", pohvalio se Orban rekavši da "Mađarska polako postaje jedina zemlja u Evropi koja može da razgovara sa svima".

Mađarska je početkom jula preuzela rotirajuće predsedavanje EU, a Putin je na početku njihovog sastanka kojeg je prenosila televizija aludirao da je Orban došao u Moskvu kao predstavnik Evropskog saveta. Nekoliko evropskih zvaničnika, uključujući lidere Nemačke, Danske i Estonije, odbacilo tu interpretaciju i reklo da Orban nema mandat ni za šta osim za razgovor o bilateralnim odnosima.

Mađarski premijer za koga se smatra da od svih lidera iz Evropske unije ima najtoplije odnose s Putinom, rutinski je blokirao, odlagao ili razvodnjavao napore EU da pomogne Kijevu i uvede sankcije Moskvi zbog njenog ratovanja protiv Ukrajine. On se dugo zalagao za prekid neprijateljstava u Ukrajini, ali ne navodeći šta bi to moglo značiti za teritorijalni integritet te zemlje ili buduću bezbednost.

To držanje je frustriralo mađarske saveznike u EU i NATO-u koji akcije Rusije u velikoj meri smatraju kršenjem međunarodnog prava i pretnjom bezbednosti zemalja Istočne Evrope.

Posle sastanka Putina s Orbanom pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je rekao da su imali "iskren razgovor" o "svim pitanjima koja se tiču Ukrajine".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u saopštenju navelo da je Orbanova odluka da poseti Moskvu doneta "bez odobrenja ili koordinacije" s Kijevom. Dodalo je da "princip 'nema sporazuma o Ukrajini bez Ukrajine' ostaje neprikosnoven" za tu državu i pozvalo sve države da ga se striktno pridržavaju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da je poseta Moskvi Orbanova ideja i da je dogovorena tek u sredu, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Peskov je dodao da Moskva ceni Orbanov "snažan, jasan i dosledan kurs" usmeren na pokušaj rešavanja sukoba.

Putin je Orbanu rekao da želi da čuje o stavu "evropskih kolega" o Ukrajini i da razgovara o planu Moskve za mir, kao i o bilateralnim odnosima.

Orban je napomenuo da je danas četrnaesti put od 2009. godine da su njih dvojica razgovarala.

Evropski zvaničnici i lideri oštro su kritikovali Orbanovu posetu Moskvi što je samo još jedan evropski lider uradio od početka sukoba u Ukrajini.

"Ovde se radi o smirivanju. Ne radi se o miru", rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

Mađarska je 1. jula preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetom EU što je uglavnom formalna uloga koja se može koristiti za oblikovanje političkog programa EU. Orban je rekao da želi da iskoristi predsedništvo da se založi za okončanje borbi u Ukrajini.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je u saopštenju da se Orbanova poseta Moskvi "odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije".

"Premijer Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu", rekao je Borel dodavši da je njegov stav da "isključuje zvanične kontakte EU i predsednika Putina. Mađarski premijer stoga ne predstavlja EU ni u kom obliku".

Borel je napomenuo da je protiv Putina podignuta optužnica Međunarodnog krivičnog suda i raspisan nalog za hapšenje zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji dece iz Ukrajine u Rusiju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da ga je Orban unapred obavestio o svom putovanju u Moskvu, ali da on "ne predstavlja NATO na tim sastancima".

Kaja Kalas, odlazeća premijerka Estonije koja je nominovana da postane visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, optužila je Orbana za "eksploataciju" mađarskog predsedavanja EU i rekla da mađarski lider pokušava "da seje konfuziju".

"EU je ujedinjena, jasno je iza Ukrajine i protiv ruske agresije", napisala je danas Kalas, nepokolebljiva pristalica Ukrajine, na društvenom mediju X.

U mejlu od petka, Orbanov šef za štampu, Bertalan Havasi, rekao je da je putovanje mađarskog lidera "deo njegove mirovne misije" što odražava imidž mirotvorca koji taj populistički lider gaji otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je s Orbanom bio u Moskvi, navodi se u objavi na njegovoj Fejsbuk stranici.

Govoreći za mađarski državni radio jutros, pre polaska na put, Orban je rekao da je svestan da predsedavanje njegove zemlje EU "ne daje pravo da pregovaramo u bilo čije ime".

Ne pominjući izveštaje da planira putovanje u Moskvu, rekao je da za njegovo putovanje u Kijev ove nedelje "nije bio potreban mandat, jer ja ne predstavljam ništa. Jedino što radim je da idem tamo gde postoji rat ili opasnost od rata koja ima negativne posledice i po Evropu i Mađarsku".

Drugi zvaničnici EU su izrazili zgražavanje jer je Orban samovoljno krenuo na put, bez odobrenja drugih država EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u četvrtak na društvenoj mreži X rekao da "rotaciono predsedavajući EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU".

"Evropski savet je jasan: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Bez Ukrajine se ne može razgovarati o Ukrajini", napisao je Mišel.

Orban je prvi lider iz EU koji je posetio Rusiju i razgovarao s Putinom otkako je kancelar Austrije Karl Nehamer posetio Moskvu u aprilu 2022, samo nekoliko nedelja nakon što je Putin naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu. Tokom te posete on je rekao da je pokrenuo pitanje zločina koje su u Ukrajini navodno počinile ruske snage.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika