Web Analytics
Francuska posle jedanaesteraca pobedila Portugal i plasirala se u polufinale EP - BetaRS

Francuska posle jedanaesteraca pobedila Portugal i plasirala se u polufinale EP

Fudbal | Izvor: Beta | 05.07.2024 | access_time 23:55
Francuska posle jedanaesteraca pobedila Portugal i plasirala se u polufinale EP
Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se večeras u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Hamburgu posle izvođenja jedanaesteraca pobedila Portugal 5:3, nakon što je posle regularnog dela i produžetaka utakmica završena 0:0.

Francuski fudbaleri pogodili su svih pet penala, a u ekipi Portugala stativu je pogodio Žoao Feliks.

Portugal je na početku imao više loptu i pokušavao je da napravi šansu preko Rafaela Leaa, Kristijana Ronalda i Bruna Fernandesa, ali oni nisu ugrozili protivnički gol.

Francuska je zapretila u 20. minutu kada je posle dodavanja Antoana Grizmana, Teo Ernandes šutirao sa 20-ak metara, ali pravo u golmana Dijogoa Kostu.

Posle toga Kilijan Mbape centrurao je pred gol Portugala, ali je Kosta izbio loptu.

Portugalac Žoao Kanselo pokušao je u 37. minutu da pronađe Leaa na drugoj stativi, ali bezuspešno.

Poslednju priliku u prvom delu igre imao je Fernandes, koji je iz slobodnog udarca u 42. minutu šutirao preko gola.

Mbape je u 50. minutu šutirao posle dodavanja Ngoloa Kantea, ali je bez problema intervenisao portugalski golman.

Na drugoj strani francuski fudbaleri napravili su akciju, Ernandes je posle duplog dodavanja sa Kanteom pokušao da doda do Randala Koloa Muanija, ali bezuspešno.

Prvu pravu šansu na utakmici imao je Fernandes u 61. minutu, kada je ušao u kazneni prostor posle dodavanja Kansela, a francuski golman Majk Menjan je dobro odbranio.

U 63. minutu Leao je prošao po levoj strani i centrirao pred gol, a šut Vitinje sa pet metara odbranio je francuski golman.

Kolo Muani se našao u šansi u 66. minutu, a Ruben Dijas je blokirao njegov udarac i izbacio loptu u korner.

Novu šansu Francuska je imala u 70. minutu, Usman Dembele je dodao loptu do Eduarda Kamavinge, ali je on iz izgledne pozicije šutirao pored golmana i stative.

U prilici je četiri minuta kasnije bio i Dembele, ali je i on bio neprecizan.

Posle kontranapada u 88. minutu šutirao je Kante, ali bezopasno po portugalskog golmana. Kosta je lako odbranio i šut Mbapea u trećem minutu nadoknade, pa je utakmica otišla u produžetke.

Ronaldo je u 93. minutu bio pred golom Francuske, nije dobio dobru loptu, išla je iza leđa, pa je šutirao visoko preko gola.

Do kraja prvog produžetka Leaov šut iz voleja blokirao je Dajo Upamekano, u 102. minutu.

Posle dobre akcije portugalskih igrača Konseisao je prošao po desnoj strani i centrirao na drugu stativu, a Žoao Feliks je u 108. minutu iz blizine pogodio spoljni deo mreže.

Portugal je u 120. minutu imao dobru šansu, ali je Nuno Mendes, posle duplog pasa sa Silvom, šutirao pravo u golmana Menjana, pa su pobednika odlučili jedanaesterci.

Prvi je za Francusku šutirao Dembele i postigao je gol, Jusuf Fofana je zatim postigao gol u drugoj seriji, a posle njega gol je postigao i Žul Kunde. Četvrti penal pogodio je Bredli Barkola, a pobedu Francuskoj doneo je Ernandes, koji je pogodio peti penal.

U ekipi Portugala prvi penal izveo je Ronaldo i bio je precizan, a gol je u drugoj seriji postigao Bernardo Silva. Treći penal izveo je Feliks i pogodio stativu, a posle njega šutirao je Mendes i pogodio mrežu.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Španije, u utorak od 21 čas u Minhenu. 

Španija je ranije danas posle produžetaka pobedila Nemačku 2:1.

Teme