Web Analytics
Deseti dan blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu - BetaRS

Deseti dan blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu

Vojvodina | 09.07.2024 | access_time 10:15
Deseti dan blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu
Foto: Beta/Dragan Gojić
Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) ušli su danas u deseti dan blokade rada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove apele da se obezbede regularni uslovi za održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Oni spavaju u zgradi Rektorata održavajući protest čiji je moto "Jedna lista nije izbor", a građani im povremeno donose hranu.


Na zgradu Rektorata oni su prethodnih dana okačili velike transparente na kojima crnim slovima na belom platnu piše "Dejan Madić SNS rektor", "Madić napredni lažov", "Ivana Macak spavaš li mirno?", koji se odnose na rektora novosadskog Univerziteta Madića i predsednicu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Macak.

Madić je tražio od obezbeđenja u Rektoratu da skine te transparente, ali studenti im to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija koja ih je legitimisala.

Blokada rada Rektorata je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Oni su blokirali održavanje izbora dva puta u fakultetskoj zgradi, a ovo im je druga blokada izbora u zgradi Rektorata.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Gajić takođe fizički nasrtao na kolege, tokom blokade izbora.

Pokret slobodnih građana je prošle sedmice saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

Studente iz STAV-a je u sredu kasno uveče napao nepoznati muškarac, koji je fizički nasrtao na njih i pretio im.

Teme