Web Analytics
Si i Orban veruju u nastavak i razvoj uspešne saradnje - BetaRS

Si i Orban veruju u nastavak i razvoj uspešne saradnje

Svet | 09.07.2024 | access_time 10:35
Si i Orban veruju u nastavak i razvoj uspešne saradnje
Predsednik Kine Si Đinping izjavio je posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da će Kina nastaviti reforme, razvoj i otvaranje prema svetu što će ubrizgati novi zamah u saradnju Kine i Mađarske.

"Pre dva meseca, tokom moje uspešne državne posete Mađarskoj, oglasili smo da se odnosi Kine i Mađarske podižu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva za sva vremena u novoj eri, što je dalo novi istorijski značaj proslavi 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, ali i snažan podsticaj visokokvalitetnom razvoju odnosa Kine i Mađarske", naveo je Si.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je podsetio da će sledeće nedelje u Pekingu biti održana Treća plenarna sednica 20. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. "Kina će nastaviti sa koracima sveobuhvatnog produbljivanja reformi, visokokvalitetnog razvoja i otvaranja visokog standarda prema svetu, što će ubrizgati novi zamah u saradnju Kine i Mađarske", dodao je.

Si je čestitao Mađarskoj na predsedavanju EU, naglasivši da su odnosi Kine i EU od strateškog značaja i globalnog uticaja.

"Dve strane bi trebalo da održe stabilan i zdrav razvoj odnosa i zajednički reaguju na globalne izazove. Nadam se da će Mađarska, kao predsedavajuća EU, igrati pozitivnu ulogu u promovisanju zdravog i stabilnog razvoja odnosa i ostvarivanju dobrih kontakata između Kine i EU", podvukao je kineski predsednik.

Orban je rekao da je pre dva meseca predsednik Si boravio u istorijskoj i uspešnoj poseti Mađarskoj i da su u protekla dva meseca dve strane sa ozbiljnošću radile na realizaciji važnih rezultata posete.

"Prijateljstvo i međusobno poverenje su dodatno pojačani, što je postavilo čvrst temelj za budući razvoj mađarsko-kineskih odnosa", rekao je.

Mađarski predsednik je ocenio da je Kina važna stabilizujuća sila za mir u svetu.

"Mađarska visoko ocenjuje i pridaje veliki značaj ulozi i uticaju Kine, i spremna je da održava blisku stratešku komunikaciju i saradnju sa Kinom. Mađarska se zalaže za jačanje saradnje sa Kinom, protivi se stvaranju ‚malih krugova‘ i blokovskoj konfrontaciji, i voljna je da aktivno unapređuje zdrav razvoj odnosa EU i Kine", rekao je Orban.

Dvojica lidera su se usredsredila i na krizu u Ukrajini, a Orban je Sija upoznao sa rezultatima svoje nedavne posete Ukrajini i Rusiji.

Si Đinping je pohvalio Orbanove napore za unapređenje političkog rešenja krize u Ukrajini i obrazložio stavove i pozicije Kine, naglasivši da su što raniji prekid vatre, prestanak neprijateljstava i potraga za političkim rešenjem u interesu svih strana.

"Kina je stalno na svoj način aktivno promovisala mirovne pregovore, ohrabrivala i podržavala sve napore koji koriste mirnom rešavanju krize. Osnovni stavovi i pravci napora Kine i Mađarske su isti. Kina je spremna da dalje održava komunikaciju sa Mađarskom i svim zainteresovanim stranama", naveo je predsednik Si.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika