Web Analytics
Brnabić u Banjaluci: Srbija duboko posvećena saradnji u regionu kako bi se obezbedili mir i stabilnost - BetaRS

Brnabić u Banjaluci: Srbija duboko posvećena saradnji u regionu kako bi se obezbedili mir i stabilnost

Politika | 09.07.2024 | access_time 12:35
Brnabić u Banjaluci: Srbija duboko posvećena saradnji u regionu kako bi se obezbedili mir i stabilnost
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) u Banjaluci da je Srbija duboko posvećena saradnji u regionu kako bi se obezbedili mir i stabilnost.

Obraćajući se poslanicima na svečanoj sednici NSRS, ona je istakla da usvajanje Deklaracije na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna, koja je već potvrđena u parlamentu Republike Srpske (RS), predstavlja poziv na mir, pijetet prema svim žrtvama u BiH, kao i izraz punog poštovanja Dejtonskog sporazuma.

"Na dan održavanja Sabora slavili smo naše zajedništvo, da ostavimo sve političke razlike po strani i proslavimo ono što nas spaja. Bio je to dan u kojem smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv bilo koga drugog", ocenila je Brnabić.

Dodala je da deklaracijom "nije uvređen nijedan drugi narod niti povređen teritorijalni integritet bilo koje druge države".

Brnabić je najavila da će deklaraciju uskoro ratifikovati i Skupština Srbije, navodeći da se ostali aspekti tog dokumenta odnose na čuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture. "Usvajajući deklaraciju, u vidu smo imali budućnost u kojoj je na Balkanu moguće biti Srbin, a da to ne bude ništa loše prema nekoj drugoj zajednici", istakla je ona.

Prema njenim rečima, u poslednjih deset godina Srbija, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, uložila je mnogo novca na povezivanje regiona, gradeći puteve i pruge prema drugim zemljama.

"Time se otvara mogućnost za bržu razmenu roba i ljudi. Srbija je uvek stajala uz RS, uložila je u nju 100 miliona evra, ali je uvek stajala uz sve svoje susede, mada neke od zemalja regiona nisu priznale teritorijalni integritet Srbije, a mi njihov jesmo", navela je Brnabić.

Dodala je da Srbi nemaju nikoga bližeg od Bošnjaka, ističući da je jedan od ciljeva vlasti Srbije pomirenje sa Albancima.

Predsednica Narodne skupštine Srbije pozvala je na poštovanje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. "Da RS bude neprikosnovena i nepovrediva. Srbija želi mir i saradnju. Ko želi da ruši Dejtonski sporazum, želi nestabilnost", ocenila je ona.

Istakla je da moli samo za dve stvari - poštovanje Dejtonskog sporazuma, što podrazumeva postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda i nepovredivost i neprikosnovenost RS, kao i poštovanje srpskog naroda ma gde on živeo.

(beta/cmg)

Teme