Web Analytics
NIS izgradio kimbinovanu solarnu elektranu na krovu fabrike za proizvodnju pijaće vode Jazak - BetaRS

NIS izgradio kimbinovanu solarnu elektranu na krovu fabrike za proizvodnju pijaće vode Jazak

Izvori | Izvor: Beta | 09.07.2024 | access_time 12:45
NIS izgradio kimbinovanu solarnu elektranu na krovu fabrike za proizvodnju pijaće vode Jazak
Naftna industrija Srbije (NIS) izgradila je prvu kombinovanu solarnu elektranu na tlu i krovu fabrike za proizvodnju pijaće vode "Jazak", snage 620 kilovatpika (KWp - kilovat vršne snage), čija je vrednost više od 500.000 evra, saopštili su danas predstavnici te kompanije.

To je prva elektrana veće snage u NIS-u, koja je puštena u rad u junu, a ujedno i prva kombinovana elektrana koja se sastoji od tri fotonaponska polja koja su rasporedjena na tlu i na krovu fabrike.

Na ovaj način fabrika "Jazak" će dobijati električnu energiju na ekološki prihvatljiviji način - iz energije Sunca.

"Očekujemo da će ova elektrana proizvoditi oko 700 megavat časova (MWh) energije godišnje i da će doprineti smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) od 770 tona godišnje", rekao je stručnjak za energetiku u NIS-u Rastislav Kragić.

Realizacija projekta izgradnje elektrane u pogonu "Jazak" deo je sveobuhvatnog programa koji je NIS započeo pre dve godine, izgradnjom solarnih elektrana na objektima maloprodajne mreže u Srbiji.

U okviru projekta "ozelenjavanja" benzinskih stanica, NIS je do kraja 2023. godine postavio solarne elektrane na 45 maloprodajnih objekata, čime je obezbedjena prosečna godišnja ušteda u nabavci električne energije od 1.600 MWh, tokom radnog veka od 25 godina, dok je procena da će se postići i prosečno godišnje, značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida od oko 1.700 tona.

Električna energija, proizvedena uz pomoć solarnih panela u fabrici "Jazak" će se najvećim delom koristiti za potrebe tog pogona, uz plasman povremenih viškova električne energije u distributivnu električnu mrežu jer pogon ima status kupca-proizvodjača.

Ovom investicijom, kako su novinarima rekli predstavnici NIS-a, kompanija potvrđuje da ostaje dosledna "zelenom pravcu" u poslovanju, čime jača svoju energetsku efikasnost i čini značajne korake u procesu energetske tranzicije i diverzifikacije biznisa.

Ovakav pristup, kako su ocenili, podrazumeva veća ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije radi dostizanja ciljeva u oblasti zaštite životne sredine i smanjenja ugljeničkog otiska kompanije.

NIS će u narednom periodu, kako su naveli u kompaniji, nastaviti da ulaže u proizvodnju zelene energiju, vodeći se principima održivog razvoja, pa je u narednoj fazi planirana instalacija solarnih panela na druge benzinske stanice, ali i strateške objekte kompanije, kao što su Rafinerija nafte Pančevo, poslovni centri Beograd i Novi Sad, kao i skladište naftnih derivata u Novom Sadu koje je trenutno najveći projekat u ovoj oblasti u kompaniji NIS.

Uz izgrađeni kapacitet dva MWp na benzinskim pumpama i u pogonu "Jazak", realizacijom ova četiri ugovorena projekta ukupna snagae solarnih elektrana dostići će 10 MWp krajem 2024. godine, uz prosečnu godišnju proizvodnju od 11.500 MWh čime će se dostići godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida za 12.500 tona.

"Najveći izazov za ovu godinu nam je Rafinerija Pančevo, snage 600 KWp, zbog specificnih bezbedonosnih uslova u samoj fabrici. U narednoj godini planiramo još četiri elektrane, ukupne snage 10 megavata, tako da očekujemo da ćemo do kraja 2025. godine imati instalisano ukupno 20 KWp solarnih elektrana", rekao je Kragić.


Dodao je da će vrednost tih projekata biti 14 miliona evra.

Teme