Web Analytics
Kina će zajedno sa zemljama u razvoju promovisati nuklearnu nauku i tehnologiju - BetaRS

Kina će zajedno sa zemljama u razvoju promovisati nuklearnu nauku i tehnologiju

Svet | 09.07.2024 | access_time 14:35
Kina će zajedno sa zemljama u razvoju promovisati nuklearnu nauku i tehnologiju
Foto: Xinhua
Kina je voljna da pruži više nuklearnih naučnih i tehnoloških rešenja velikom broju zemalja u razvoju, saopštila je Kineska uprava za atomsku energiju (CAEA).

Liu Đing, zamenik direktora CAEA, istakao je potrebu da se radi zajedno u cilju suočavanja sa izazovima održivog razvoja kao što su klimatske promene, bezbednost hrane, zdravlje i upravljanje životnom sredinom. Kako prenosi Sinhua, on je to rekao na obeležavanju 40. godišnjice pristupanja Kine Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

U Kinu su pozvani izaslanici iz 11 zemalja, uključujući Argentinu, Južnu Afriku i Pakistan, koji su stacionirani u organizacijama pridruženim Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Beču. Oni su posetili nuklearne naučne i tehnološke baze u južnoj kineskoj provinciji Hainan i Pekingu, uključujući Linglong jedan (Linglong One), mali nuklearni reaktor u nuklearnoj elektrani Čangiđiang, Kineski institut za atomsku energiju i Kinesku akademiju poljoprivrednih nauka. Pored toga, oni su takođe komunicirali sa relevantnim kineskim stručnjacima i naučnicima.

Predstavnici Kineske uprave za atomsku energiju (CAEA) upoznali su izaslanike sa naporima Kine da promoviše održivi razvoj nuklearne energije. Oni su razgovarali o prednostima nuklearne tehnologije za društvo i život ljudi i istakli saradnju Kine sa zemljama u razvoju u mirnoj upotrebi nuklearne tehnologije.

Strani izaslanici su se složili da su kineska dostignuća, iskustvo i duh saradnje u oblasti miroljubive upotrebe nuklearne tehnologije od velike koristi zemljama u razvoju.

Događaj, koji su organizovali CAEA, Ministarstvo spoljnih poslova i Stalna misija Kine u Beču, bio je deo niza aktivnosti povodom obeležavanja 40 godina od pristupanja Kine IAEA.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena