Web Analytics
Kina će formulisati preko 50 standarda za AI do 2026 - BetaRS

Kina će formulisati preko 50 standarda za AI do 2026

Tehnologija | 09.07.2024 | access_time 14:40
Kina će formulisati preko 50 standarda za AI do 2026
Foto: Xinhua/Lin Shanchuan
Kina će formulisati više od 50 nacionalnih i industrijskih standarda za veštačku inteligenciju (AI) do 2026. godine i razviti standardni sistem za usmeravanje visokokvalitetnog razvoja sektora, u skladu sa smernicama koje su zajednički predstavili. Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija i još tri državna organa.

Kako piše Sinhua, smernice su izdvojile sedam ključnih oblasti za razvoj standardnog sistema veštačke inteligencije u Kini, uključujući standarde za ključne tehnologije, inteligentne proizvode i usluge i industrijske aplikacije.

Razvijanje AI standarda može pomoći u promovisanju tehnološkog napretka, razvoja preduzeća i industrijske nadogradnje, čime se bolje koristi AI za osnaživanje nove industrijalizacije, precizira se u smernicama.

Poslednjih godina, kineska industrija veštačke inteligencije postigla je napredak u tehnološkim inovacijama, kreiranju proizvoda, industrijskim aplikacijama i drugim oblastima. Sektor je predstavio nove karakteristike sa ubrzanim razvojem novih tehnologija poput velikih modela.

Kina sada ima više od 4.500 AI kompanija. Njena osnovna industrija veštačke inteligencije dostigla je nivo od više od 578 milijardi juana (oko 81 milijardu američkih dolara) u 2023. godini, što je povećanje od 13,9 odsto na godišnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

U ovogodišnjem vladinom izveštaju o radu, Kina je predstavila inicijativu AI Plus, strateški potez osmišljen da pokrene ekspanziju digitalne ekonomije i predvodi transformaciju i modernizaciju proizvodnih sektora.

Teme