Web Analytics
Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vlada Srbije krši Bernsku konvenciju Saveta Evrope - BetaRS

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vlada Srbije krši Bernsku konvenciju Saveta Evrope

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.07.2024 | access_time 15:20
Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Vlada Srbije krši Bernsku konvenciju Saveta Evrope
Foto: Beta/Saša Đorđević
Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu dostaviće do kraja jula izveštaj Sekretarijatu Bernske konvencije Saveta Evrope o tome da Vada Srbije pokušava da oživi projekat "Jadar" o eksploataciji litijuma i nanese štetu zaštićenim staništima 60 vrsta životinja u područu Jadra i Rađevine.

Pedstavnica tog udruženja Marija Alimpić rekla je danas za Betu da je zasedanje Sekretarijata u septembru, a da je  žalba protiv projekta "Jadar" podneta sa još dva udruženja iz inostranstva i da je to je međunarodna pravna akcija protiv otvaranja rudnika litijuma koju je planirala kompanija Rio tinto u Srbiji.

"Istu obavezu da pošalje izveštaj o stanju projekta 'Jadar' ima i Vlada Srbije koja se u svim prethodnim izveštajima izjašnjavala da je ukinula projekat 'Jadar' za eksploataciju litijuma i da ostaju 'posvećeni' ukidanju odluke o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar'", rekla je Alimpić.

Istakla je da udruženje ima dosta dokaza da te tvrdnje o "posvećenosti" odluci o ukidanju Prostornog plana" nisu više tačne, već da se planira realizacija projekta "Jadar".

Udruženje je podnelo žalbu Bernskoj konvenciji, prema njenim rečima, pošto je Srbija potpisala i ratifikovala taj pravni akt, unevši ga u svoj pravni sistem i dužna je da ga primenjuje jer je postala sastavni deo domaćeg pravnog sistema, kao bilo koji drugi zakon, s tim što je to međunardna konvencija i za njeno kršene se odgovara tom telu Saveta Evrope u Strazburu.

Po Bernskoj konvenciji, kako je rekla, zaštićeno je stanište 60 životinjskih vrsta u Jadru i Rađevini i ona su na listi te konvencije.

"Vlada Srbije je svesno, znajući šta radi odobrila projekat 'Jadar', kršeći potpisanu konvenciju. Kada smo podneli žalbu Savetu Evrope, 2021. godine, dobili smo odgovor da će postupak odmah biti pokrenut. Rok Vladi Srbje da odgovori na žalbu bio je kraj januara 2022. godine, a 20 januara te godine, vlada je ukinula Prostorni plan i o tome obavestila Sekretarijat", rekla je Alimpić.

Sekretarijat, kako je istakla, može da zabrani otvaranje rudnika, prošle godine je u Bosni i Hercegovini, u Varešu, naložio da postojeći rudnik obustavi radove dok se utvrdi da li nanosi štetu. 

Udruženje je, kako je rekla, podnelo više krivičnih prijava za korupciju protiv kompanije Rio Sava i !lica koja su za novac, donacije i neke vaučere dozvolile otvaranje novih bušotina na njihovim njivama, iako dozvola za istraživanje ne postoji".

Krivična prijava je, kako je istakla, podneta i protiv biše premijerke, a sadašnje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić jer ni sama ne poštuje odluku Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana.

Alimpić je navela da su krivične prijave prihvaćene i da je policija napravila izveštaj, ali da "neko usporava proces".

Dodala je da je Udruženje podnelo krivične prijave i protiv 14 profesora Rudarko-geološkog fakulteta i protiv profesora Mašinskog fakulteta Aleksandra Jovovića koji su, na nezakonit način radili studije, bez propisanog obima i sadržaja.

"Imamo sistemski problem u državi jer strana kompanija radi šta god hoće, maltretira i uznemirava narod, ponovili smo bezbroj puta da taj rudnik nećemo. Jedio prihvatljivo rešenje je da se ta kompanija spakuje i ode iz Srbije. Imamo pravo na zdravu životnu sredinu i zahtevamo da institucije Srbje počnu da rade svoj posao, ne samo u korist investitora, već naroda koji ih plaća", rekla je Alimpić.

Dodala je da u poslednje vreme udruženje ne može od Ministarstva rudartva i energetike da dobije informacije od javnog značaja jer tvrde da one koje se traže ne spadaju u tu kategoriju ili kažu da su nepreciza pitanja.

Odbili su, kako je navela, poslednja dva-tri zahteva, kojima je udruženje tražilo odgovor zašto "Rio Savi" još nije odbijen zahtev za ekspoatacionu dozvolu već se dve godine konstantno produžava rok da ta kompanija dostavi dokumentaciju, što nije moguće, pošto je ukinut Prostorni plan, na kome se zasnivaju svi svi dokumenti.

Alimpić je rekla da je udruženje tražilo i informaciju o bušotinama, a da Ministarstvo rudarstva i energetike tvrdi da nema podatke o 528 bušotina, ni gde se nalaze, ni u kakvom su stanju.

Posto su istekle dozole za istraživanje udruženje je, kako je navela, tražilo i da se saniraju bušotine, ali da Ministarstvo nema nameru da reaguje po tom pitanju.

"Nećemo odustati od naših zahteva, situacija na terenu ključa, narod je ljut, bilo bi bolje da Vlada to na vreme vidi da ne bi izbili sukobi", rekla je Alimpić.

Dodala je da "ako Nemačka želi rudnike, neka otvori 55 na svojoj teritoriji i skine se sa grbače Afrike, a ne kači se za Srbiju".

"Rudnik litijuma bi značio propast, ne samo za Jadar, već i šire područje. Imamo pravo na zdravu životnu sredinu i odbijamo pravo na referendum. Već je bila debata u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Rio tinto je tada pokazao šta su mu namere, sve propagandne akcije, posle toga su nasilje nad narodom Srbije", rekla je Alimpić.Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina