Web Analytics
Delta Holding smanjio emisiju CO2 za više od 30.000 tona - BetaRS

Delta Holding smanjio emisiju CO2 za više od 30.000 tona

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 09.07.2024 | access_time 15:40
Delta Holding smanjio emisiju CO2 za više od 30.000 tona
Foto: Delta Holding
Članice Delta Holdinga su u 2023. godini smanjile emisiju CO2 za 30.460 tona, koju godišnje može da apsorubuje 1,4 miliona stabala, korišćenjem obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, pokazao je 15. godišnji Izveštaj o održivom poslovanju te kompanije koji je predstavljen danas.

Strateški cilj kompanije je da do 2030. godine 60 odsto energije dobije iz obnovljivih izvora i da smanji emisiju štetnih gasova za 50 odsto, rečeno je na predstavljanju Izveštaja.

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković navela je da je ESG (skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja) centralna tema u svim privrednim oblastima, a da je za kompaniju u kojoj radi to "način života i rada već dugi niz godina".

"Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet", izjavila je Desivojević Cvetković.

Ona je najavila i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta u regionu koji će podržati razvoj zaposlenih i usvajanje novih znanja.

Na skupu je ukazano je da je 2023. godini kompanija bila posvećena razvoju korporativne kulture koja promoviše jednakost i uvažavanje različitost i svima daje jednake šanse.

Direktorka održivog poslovanja Delta Holdinga Tijana Koprivica kazala je da se kompanija potrudila da doprinese i u segmentu društvenog aspekta održivosti.

"Proširili smo projekte 'Naše selo' i 'Digitalno selo' čiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uključili smo i četvrto selo Ključ. Zajedno sa partnerima na projektu 'Digitalno selo', razvijamo 'Mokrin-Sense' digitalnu aplikaciju za proizvođače", kazala je ona.

Podsetila je da je "Digitalno selo" deo i FOSTER projekta Evropske Komisije za unapređenje sistema hrane.

Koprivica je kazala i da je kroz projekat "Treći roditelj", u kojem učestvuju zaposleni Delta Holdinga, sa ciljem očuvanje bioloških porodica, "do sada osnaženo 48 porodica i 79 dece".

Navedeno je da je Izveštaj o održivom poslovanju Delta Holdinga rađen u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI).

"Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji će u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i društvenih promena na finansijski rezultat kompanija", izjavila je rukovodilac odeljenja revizije kompanije EY Danijela Mirković.

Viši savetnik u Ministarstvu finansija Aleksandar Janjušević podsetio je da u Srbiji postoji zakonska obaveza izveštavanja o nefinansijskom poslovanju, koja važi za sve velike kompanije, ali je ukazao da u ovom trenutku veoma mali broj kompanije izveštava na ovaj način.

"Smatram da je ovaj izveštaj podjednako važan, kao i finansijski i da idemo u korak sa Evropskom unijom po pitanju kriterijuma izveštavanja", izjavio je Janjušević.

U okviru predstavljanja ESG izveštaja, poseban značaj dat je selu kroz panel "Naše selo", na kojem se poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković osvrnula na nejednakost kvaliteta života u gradu i selu, kao i na obavezu svih segmenata društva da obezbede adekvatnu infrastrukturu koja će omogućiti seoskom stanovništvu podjednak pristup obrazovnim, kulturnim, zdravstvenim i finansijskim pa i svim ostalim resursima.

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i u regionu.

Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija.

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, e-komercom i razvojem novih tehnologija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori