Web Analytics
NUNS: Ministar Ristić treba da zna da je cenzura zabranjena - BetaRS

NUNS: Ministar Ristić treba da zna da je cenzura zabranjena

Društvo | 09.07.2024 | access_time 15:55
NUNS: Ministar Ristić treba da zna da je cenzura zabranjena
Foto: Beta/Milan Obradovic

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i ministra Dejana Ristića da Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja svim građanima i građankama, kao i da ovo Ministarstvo nema ovlašćenja da ograničava slobodu izražavanja pre nego što je neka informacija objavljena.

NUNS se na ovakav potez odlučilo zbog saopštenja ministra Ristića da "najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV", ali i podrške koju je Ministarstvom informisanja dalo Višem javnom tužilaštvu nakon pokretanja istrage protiv Škora i najavljivanja sankcionisanja medija koji "u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Srbije i članove njegove porodice".

Iz NUNS-a su istakli da se Ministarstvo informisanja u saopštenju povodom stavova Srđana Škora pozvalo na član 86. Zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti, ali i istaklo da će "svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka".

"Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja svim građanima i građankama Srbije, a Ministarstvo informisanja nema ovlašćenja da ograničava slobodu izražavanja pre nego što je neka informacija objavljena. Prema ZJIM jedino sud može da zabrani distribuciju informacije i to na predlog nadležnog javnog tužioca samo ako je to neophodno u demokrtaskom društvu. Razlozi za zabranu su pozivanje na neposredno nasilno rušenje ustavnog poretka ili akt neposrednog nasilja prema licu ili grupi lica na osnovu ličnih svojstava, kada od objavljivanja informacije neposredno preti ozbiljna i nepopravljiva posledica čije se nastupanje ne može sprečiti na drugi način", istakli su iz NUNS-a u saopštenju.

Dodali su da je stav Evropskog suda za ljudska prava da osuda izrečena novinaru, pre nego što je njegov tekst objavljen, predstavljala oblik cenzure koja će ga verovatno obeshrabriti za dalja istraživanja.

"Podsećamo ministra Ristića da je cenzura takođe zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima (član 4), kao i da se sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja", podvukli su iz NUNS-a.

Naglasili su i da Ministarstvo u svom saopštenju ne citira već interpretira izjavu Srđana Škora i zaključuje da se radi o "govoru mržnje", "narušavanju dostojanstva ličnosti" i "pozivu na linč".

"Ovom prilikom želimo da pozdravimo brzinu kojom je nadležno tužilaštvo reagovalo na nastup Srđana Škora i da pozovemo institucije da istom brzinom reaguju kada su u pitanju napadi i pretnje novinarima", zaključili su iz NUNS-a u saopštenju.

Teme