Web Analytics
Šmit: Ne postoji zakonit način za otcepljenje entiteta od BiH - BetaRS

Šmit: Ne postoji zakonit način za otcepljenje entiteta od BiH

Region | 09.07.2024 | access_time 21:35
Šmit: Ne postoji zakonit način za otcepljenje entiteta od BiH
Foto: Beta/Milos Miskov

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit izjavio je danas da ne postoji zakonit način za otcepljenje entiteta od BiH, objasnivši da oni nisu države.

"Entiteti postoje samo zato što postoji BiH. Ko god to dovodi u pitanje, prihvata sukob, a međunarodna zajednica to neće dozvoliti", istakao je Šmit, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Šmit je danas održao vanredni sastanak sa ambasadorima Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK), sa kojima je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u BiH, uz posebnu pažnju koju je posvetio ponovljenim najavama o otcepljenju koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske (RS).

"Ovakve se najave ponekad odbacuju kao puka politička retorika. Ja ne mislim tako - svedočimo sprovođenju političke agende kojom se ugrožava teritorijalni integritet BiH", naveo je visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, zvaničnici RS bi trebalo da objasne svoju kritiku sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Otcepljenje od države BiH u svakom slučaju nije opcija. Evropske integracije ne smeju da budu dovedene u pitanje. Ali, moramo garantovati i prava entiteta, što već i radimo. Svi u BiH imaju pravo da žive u miru i bez diskriminacije", kazao je Šmit.

Još je naveo da OHR vrlo pažljivo prati da li se i kakve aktivnosti preduzimaju u RS, koje bi mogle voditi ka narušavanju reda u BiH.

"Međunarodna zajednica garantuje postojanje države BiH, kao i mir i bezbednost svih građana ove zemlje. Niko nema pravo da to ugrožava. Svaki pokušaj destabilizacije smatram ozbiljnim ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je visoki predstavnik.

Šmit smatra da su građani BiH napravili iskorake ka pomirenju i suživotu, koji su, kako je ocenio, pre trideset godina delovali nezamislivo.

"Zato je jasno u kom pravcu sve zajednice u ovoj zemlji žele ići – ka prosperitetnoj budućnosti u Evropskoj uniji. To je ono što političke elite moraju ostvariti", rekao je Šmit nakon sastanka.

Sastanku je, navedeno je u saopštenju, prisustvovao i komandant EUFOR, general-major Laslo Štic, koji je dao svoju ocenu bezbednosne situacije u BiH.

Teme