Web Analytics
Srbija dobila digitalni servis za izdavanje dozvola i saglasnosti za energetiku i životnu sredinu - BetaRS

Srbija dobila digitalni servis za izdavanje dozvola i saglasnosti za energetiku i životnu sredinu

Izvori | Izvor: Beta | 10.07.2024 | access_time 09:50
Srbija dobila digitalni servis za izdavanje dozvola i saglasnosti za energetiku i životnu sredinu
Foto: Ministarstvo ruradstva i energetike/Emilija Jovanovic
U Srbiji, kao deo eUprave, počinju sa radom novi digitalni servisi, odnosno 27 usluga iz nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, pre svega iz oblasti obnovljivih izvora energije, koji će privrednicima omogućiti i efikasnije dobijanje neophodnih dozvola i saglasnosti u oblasti energetike i zaštite životne sredine, objavilo je danas to ministarstvo. 

Promociji novih digitalnih servisa prisustvovali su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso.

"Sprovođenjem aukcija za tržišne premije iz OIE pokazali smo da možemo kompleksne postupke da sprovedemo potpuno digitalizovano i transparentno, ali je jednako važno da to primenimo i na druge procedure koju su važne za privredu i investitore", navela je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da će digitalizacija omogućiti brzu komunikaciju sa državnim organima, kao i da se više neće čekati po nekoliko dana, a ponekad i nedelja, na uručenje dopisa i podnesaka, već će se to obavljati automatski.

"Pružanje usluga iz oblasti energetike u digitalnoj formi štedi vreme i novac privredi i investitorima i doprinosi većoj efikasnosti javne uprave. Verujem da je ovo samo jedan od prvih rezultata u kreiranju modernog, efikasnog i digitalizovanog okruženja za investicije u energetici, što je važno za još dinamičniji process prelaska na čiste izvore energije u našoj zemlji", navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da su u pripremi izmene Zakona o energetici, kojim će se u domaće zakonodavstvo preneti novi paket energetskog zakonodavstva Evropske unije, a koji je bitan za spajanje tržišta električne energije sa EU, a što je deo agende rasta.

Ministarka je zahvalila EBRD na finansijskoj podršci u sprovođenju ove reforme, kao i Republičkom sekretarijatu za javne politike na dobroj saradnji u sprovođenju projekta.

Kroz projekat Digitalizacija administrativnih postupaka radi stimulisanja investicija u obnovljive izvore energije, koji se realizuje uz finansijsku podršku EBRD, Republički sekretarijat za javne politike je zajedno sa resornim ministarstvima sproveo digitalizaciju administrativnih postupaka polazeći na osnovu inputa dobijenih od investitora u OIE, navedeno je u saopštenju.

Unapređenje usluga se prvenstveno odnosi na postupke izdavanja i produženja energetskih dozvola iz oblasti nafte i gasa i elektroenergetike, sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije, postupke koji se odnose na izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu i ostale povezane postupke.

Teme