Web Analytics
Komisija za zaštitu konkurencije: Nema dokaza da su mobilni operateri u Srbiji dogovarali cene - BetaRS

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema dokaza da su mobilni operateri u Srbiji dogovarali cene

Ekonomija | 10.07.2024 | access_time 10:35
Komisija za zaštitu konkurencije: Nema dokaza da su mobilni operateri u Srbiji dogovarali cene
Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da se ne može osnovano pretpostaviti da su se tri mobilna operatera u Srbiji prethodno dogovarala u pogledu povećanja cena svojih usluga.

"Na osnovu prikupljenjih činjenica ne može da se zaključi postojanje direktnog ili indirektnog tajnog dogovaranja", objavila je Komisija na svom sajtu.

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem februara i tokom marta na osnovu javno dostupnih informacija bila upoznata sa namerom da sva tri mobilna operatora povećaju cene usluga mobilne telefonije.

U vezi sa tim je Komisija primila i više inicijativa za ispitivanje postojanja eventualne povrede konkurencije.

Postupajući po ovim inicijativama, Komisija je prikupljala i analizirala regulatorni okvir, javno dostupne podatke i zatražila izjašnjenja od sva tri operatora mobilne telefonije u Srbiji.

"Na visoko koncentrisanim tržištima, jedna promena cena koja nije deo eventualnog prethodno postignutog dogovora, a koja pri tome nije istovremena, niti u istom (nominalnom/procentualnom) iznosu i koja je prethodno saopštena organizacijama potrošača, regulatornom telu, te javno objavljena shodno odgovarajućoj regulativi, nije dovoljna da Komisija pouzdano pretpostavi ponašanje koje bi ukazivalo na postojanje povrede konkurencije, u meri koja omogućava ispunjenje pravnog standarda za pokretanje postupka po službenoj dužnosti", navodi se u saopštenju Komisije.

Teme