Web Analytics
Vučević: Kurtijeve fantazmagorije, baze VS na administrativnoj liniji postoje godinama - BetaRS

Vučević: Kurtijeve fantazmagorije, baze VS na administrativnoj liniji postoje godinama

Politika | 10.07.2024 | access_time 12:30
Vučević: Kurtijeve fantazmagorije, baze VS na administrativnoj liniji postoje godinama
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević odbacio je danas kao "fantazmagorije" tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da postavljanjem vojnih baza na administrativnoj liniji, Srbija "čeka priliku da uđe na Kosovo".

U objavi na društvenoj mreži Instagram, Vučević je naveo da se baze Vojske Srbije (VS) nalaze na administrativnoj liniji "godinama" i da postavljanjem tih punktova, Srbija ne krši nijedan međunarodni sporazum niti Rezoluciju 1244 UN.

"To što Kurti, po ko zna koji put, pokušava da napravi medijsku dramu 'kako je tzv. Kosovo navodno ugroženo', nije ništa do još jednog prodavanja magle njegovim zapadnim sponzorima", napisao je Vučević.

Ocenio je da je na Kosovu i Metohiji ugrožen "samo srpski narod" kom po Vučevićevim rečima, isti taj Kurti uskraćuje osnovna ljudska prava.

"Dakle, jedini koji su ugroženi na Kosovu i Metohiji su Srbi, i to zbog stalnog nasilja, provokacija, pogubnih akcija i medijskih spinova koje sprovodi lično Kurti. Vojska Srbije će, hvala na pitanju, nastaviti da jača i da se modernizuje, jer ona je garant mira i bezbednosti naše Srbije", napisao je premijer.

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je juče od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi vojne baze oko Kosova bile uklonjene.

On je u intervjuu za Si-En-En (CNN) kazao da je Srbija "veoma agresivan sused" i da "čeka priliku da uđe na Kosovo", a da zapadni partneri to treba da spreče.

"Oko granice ima 48 operativnih baza koje čekaju priliku. Ono što tražimo od zapadnih partnera je pritisak na Beograd da povuče ove baze, od kojih svaka ima po 50-150 vojnika", rekao je Kurti.

Teme