Web Analytics
Nensi Pelosi: Na predsedniku SAD je da odluči da li će ostati u trci za reizbor - BetaRS

Nensi Pelosi: Na predsedniku SAD je da odluči da li će ostati u trci za reizbor

Svet | Izvor: Beta-AP | 10.07.2024 | access_time 17:45
Nensi Pelosi: Na predsedniku SAD je da odluči da li će ostati u trci za reizbor
Počasna predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD, uticajna članica vladajuće Demokratske stranke Nensi Pelosi (84) rekla je danas da je "na predsedniku da odluči" da li treba da ostane u trci za reizbor u novembru, 2024. uprkos insistiranju predsednika Džoa Bajdena (81) da će ostati kandidat za reizbor.

Ta izjava Pelosi pokazuje da to pitanje i dalje nije rešeno među istaknutim Demokratama na Kapitol Hilu - u parlamentu SAD.

Ali, ukazala je Pelosi na TV MSNBC, "svi ga ohrabrujemo da donese tu odluku jer vremena nema".

Pelosi je pažljivo praćena jer njene izjave ukazuju kako najvažnije Demokrate razmišljaju o ugroženoj Bajdenovoj kandidaturi, i jer se njeni komentari smatraju bitnim za pravac te stranke, dok se odmeravaju moguće alternative za Bajdena u kampanji protiv republikanca Donalda Trampa.

Zbog svoje moćne pozicije bivše predsednice Predstavničkog doma i blizine Bajdenu kao dugogodišnjem savezniku iz svoje generacije, Pelosi se smatra jednom od retkih lidera Demokrata koji bi mogli da utiču na predsednikovo razmišljanje.

Pod pritiskom pitanja da li ona lično želi da Bajden ostane u trci, jer je on prkosno rekao da ostaje, Pelosi je rekla: "Želim da uradi šta god on odluči da uradi".

Nedostatak otvorene podrške Pelosi Bajdenu je ono što će verovatno shvatiti poslanici, sugerišući da uprkos predsednikovom zavetu da neće odstupiti, njegova stranka i dalje ima pitanja o njegovoj kandidaturi i da li je on zaista najbolji izbor da se suprotstavi Trampu.

Senator Majkl Benet, demokrata iz Kolorada, oštro je govorio o opasnosti od drugog Trampovog predsednikovanja i rekao da je na Bajdenu da "razmotri opcije".

Ne pozivajući direktno Bajdena da odustane, Benet je na CNN-u rekao ono što je svojim kolegama rekao u četiri oka: da smatra da je Tramp "na pravom putu da pobedi na novembarskim izborima" i da "možda pobedi ubedljivo i povede sa sobom i Senat i Predstavnički dom Kongresa SAD".

Benet je rekao da "to nije političko, nego moralno pitanje - o budućnosti zemlje".

Demokrate se muče da li da nastave da podržavaju Bajdena posle njegovog lošeg nastupa u TV-debati s Trampom 27. juna i nejasnog odgovora njegove kampanje na njihove molbe da Bajden biračima pokaže da je zaista zaslužop još jedan četvorogodišnji mandat.

Demokrate iz Predstavničkog doma i Senata sastale su se u utorak, što je njihov prvi grupni sastanak u Vašingtonu od TV-debate. Dok je sedam demokrata u Predstavničkom domu javno pozvalo Bajdena da povuče kandidaturu, nijedan demokrata u Senatu nije otišao tako daleko. Benet je bio među trojicom demokratskih senatora, uključujući Džona Testera iz Montane i Šeroda Brauna iz Ohaja, koji su govorili tokom tog privatnog ručka u utorak, saznaje se od učesnika.

Pelosi je rekla da je Bajden "bio sjajan predsednik" i da ga Demokrate u Predstavničkom domu vole i poštuju.

Rekla je i da je gledala njegov "snažan govor" na samitu NATO u utorak i pomenula njegova mnoga dostignuća.

Dok su strani lideri ove nedelje u Vašingtonu, a Bajden na svetskoj sceni kao domaćin samita NATO u kritičnom trenutku za spoljne poslove, Pelosi je podstakla demokrate da "samo sačekaju" sa bilo kakvim komentarima o njegovoj kampanji.

"Šta god da mislite, ili recite nekome nasamo, ali ne morate to da ove nedelje iznosite na sto, dok sve ne vidimo", rekla je ona.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika