Web Analytics
Nišan forum povezuje civilizacije kroz dijalog i razmenu - BetaRS

Nišan forum povezuje civilizacije kroz dijalog i razmenu

Svet | Izvor: Beta | 11.07.2024 | access_time 09:25
Nišan forum povezuje civilizacije kroz dijalog i razmenu
Deseti Nišan forum, posvećen svetskim civilizacijama, počeo je u gradu Ćufuu, u istočnoj kineskoj provinciji Šandung.

Forum se održava pod geslom "Tradicionalne kulture i moderne civilizacije" i nastavlja da promoviše uzajamno učenje i zajednički razvoj među različitim civilizacijama, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Forum je dobio naziv po planini Nišan, koja se nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Ćufua, rodnog mesta velikog kineskog mislioca i prosvetitelja Konfučija.

Ovogodišnji Nišan forum okuplja oko 400 gostiju, među kojima su strane zvanice, predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori u Kini i globalni stručnjaci. Svi oni treba da istraže načine za integraciju različitih kulturnih perspektiva i pronađu rešenja za zajedničke globalne izazove.

Ovogodišnji forum, sa ključnim govorima, intervjuima na visokom nivou i paralelnim skupovima, okupio je najveći broj učesnika do sada. Na njemu učestvuju gosti iz 63 zemlje, a više od polovine učesnika su međunarodni eksperti.

Diskusije na ovogodišnjem forumu usredsređene su na duboku povezanost konfučijanizma sa ljudskom civilizacijom i njegovu važnost u suočavanju sa savremenim izazovima.

Tokom foruma biće održan dijalog između klasičnih civilizacija Kine i Italije na kojem će učesnici diskutovati o tome kako drevna kineska mudrost i ideje savremenih zapadnih filozofa mogu pomoći u rešavanju savremenih pitanja.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena