Web Analytics
NATO tvrdi da će ostati posvećen Zapadnom Balkanu - BetaRS

NATO tvrdi da će ostati posvećen Zapadnom Balkanu

Politika | 11.07.2024 | access_time 10:45
NATO tvrdi da će ostati posvećen Zapadnom Balkanu
Foto: Beta/Miloš Miškov

NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana jer je taj region od strateškog značaja za Alijansu, saopštili su u četvrtak lideri NATO na samitu u Vašingtonu.

"Nastavićemo da unapređujemo politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", navodi se usvojenom tekstu.

Dodaje se da su demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i da se očekuje nastavak napretka u tom pogledu.
U deklaraciji se navodi i da NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (Kfor) koje predvodi.

Na samitu u Vašingtonu, lideri zemalja članica obavezali su se da da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO" i najavili pomoć toj zemlji od 40 milijardi evra u narednih godinu dana.

Kinu su pozvali da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

(beta/cmg)

Teme