Web Analytics
Biološki sekvencer gena u moru napravljen u Kini završio ispitivanje - BetaRS

Biološki sekvencer gena u moru napravljen u Kini završio ispitivanje

Zabava | 11.07.2024 | access_time 11:30
Biološki sekvencer gena u moru napravljen u Kini završio ispitivanje
Foto: Xinhua/Guo Cheng
Biološki sekvencer gena u dubokom moru koji je razvijen u Kini uspešno je završio svoje ispitivanje na moru, što predstavlja veliku blagodat za istraživanje dubokog mora u zemlji, objavio je njen proizvođač.

Opremu su zajednički razvili istraživači sa Instituta za optiku, finu mehaniku i fiziku u Čangčunu u okviru Kineske akademije nauka (CAS) i Instituta za nauku i inženjerstvo dubokog mora Kineske akademije nauka, prenosi Sinhua.

Prošla je testiranje tokom ekspedicione misije kineskog naučno-istraživačkog broda Tansuo-2 u Južnom kineskom moru od 3. do 9. juna, rečeno je agenciji Sinhua u kancelariji za odnose sa javnošću Kineske akademioje nauka.

Tokom morske ekspedicije, sekvencer bioloških gena, na palubi dubokomorske in-situ laboratorije, raspoređen je dva puta, dostigavši maksimalnu dubinu od 1.380 metara, saopštila je CAS.

Tokom ispitivanja, sekvencer je ostvario kontinuirano sekvenciranje osam sati u prvom razmeštanju, a u drugom je završio ceo proces sekvenciranja gena, radeći bez prestanka 30 sati sa visokokvalitetnom identifikacijom uzoraka DNK, saopštila je CAS.

Tokom proteklih pet godina, istraživački tim je napravio značajan napredak u oblastima kao što su metode sekvenciranja, obrada velikih podataka, podvodna enkapsulacija i softver koji se samoispravlja, koji omogućavaju timu da postigne potpuno automatizovan, besposadni i kontinuirani proces sekvenciranja gena, dodaje se u saopštenju.

Teme