Web Analytics
Živković (EPS): Zelena energija potrebna fabrikama LFP baterija, a tu je ključan EPS - BetaRS

Živković (EPS): Zelena energija potrebna fabrikama LFP baterija, a tu je ključan EPS

Izvori | Izvor: Beta | 11.07.2024 | access_time 13:00
Živković (EPS): Zelena energija potrebna fabrikama LFP baterija, a tu je ključan EPS
BETAPHOTO/EPS/Danilo Mijatovic
Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da je kompanijama koje se bave proizvodnjom LFP (litijum, gvožđe, fosfati) baterija potrebna zelena energija, kako bi bile održive u procesu proizvodnje, kao i da je tu ključna uloga EPS-a.

Živković je posetio kompaniju "ElevenEs" u Subotici, jedinu fabriku u Evropi koja se bavi proizvodnjom LFP baterija i razgovarao sa predstavnicima te kompanije o mogućoj saradnji u oblasti budućeg razvoja EPS-a kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije.

"Za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biće potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i zadatak EPS-a da ih obezbedi", rekao je Živković, a preneo EPS.  

Direktor kompanije "ElevenEs" Nemanja Mikać kazao je da se LFP baterije koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

"Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za skladištenje stacionarnih sistema energije, kao što su vetroparkovi i solarne elektrane, ali i u domaćinstvima", rekao je Mikać.

Dodao je da je saradnja sa EPS-om moguća na više nivoa, a da se prvi nivo odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama.

Prema rečima Mikaća, kompanija "ElevenEs" će razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije i on očekuje da će sva energijа, koju koriste, doći iz obnovljivih izvora.

Teme