Web Analytics
Nastavljena blokada rektorata u Novom Sadu, rektor zvao policiju - BetaRS

Nastavljena blokada rektorata u Novom Sadu, rektor zvao policiju

Vojvodina | 11.07.2024 | access_time 13:20
Nastavljena blokada rektorata u Novom Sadu, rektor zvao policiju
Foto: Beta/Dragan Gojić
Rektor novosadskog Univerziteta Dejan Madić pokušao je danas sa nekoliko zaposlenih da uđe u zgradu Rektorata, ali mu to studenti koji je blokiraju prethodnih 12 dana nisu dozvolili.

Madić je pozvao policiju, koja je nakon nešto više od sat vremena došla i legitimisala prisutne i obavestila ih da nema nadležnost da reaguje.


Studenti neformalne studentske grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) gotovo dve nedelje blokiraju zgradu Rektorata jer je u njoj trebalo da budu održani izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

STAV tvrdi da to nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.

Prethodno, u dva navrata blokirali su održavanje izbora dva puta u fakultetskoj zgradi, tražeći da se promeni pravilnik koji je, kako navode, restriktivan i favorizuje samo jednu listu.

Nakon što se danas pojavio rektor i pozvao policiju, oni su preko svojih društvenih mreža pozvali građane da im se pridruže ispred zgrade Rektorata jer sumnjaju da bi mogli biti naslno izbačeni.

Jedan od aktivista STAV-a Lazar Dinić, za agenciu Beta je rekao da je u međuvremenu održan sastanak sa rektorom.

"Sastanak sa rektorom Madićem je trajao oko sat vremena, nakon čega smo dobili odgovor da će on pozvati predsednicu parlamenta Ivanu Macak kroz dan ili dva i ugovoriti sastanak studenata u Rektoratu sa studentskim predstavnicima", naveo je Dinić.

Dodao je da je Madić naveo i da će rešiti problem klime, koja im je pre dva dana isključena.

Madić, koji je sve vreme ispred ulaza u zgradu sa nekoliko zaposlenih u Rektoratu, nije davao izjave prisutnim novinarima.

Teme