Web Analytics
Inteligentno merenje materijala olakšava proizvodnju - BetaRS

Inteligentno merenje materijala olakšava proizvodnju

Tehnologija | 12.07.2024 | access_time 13:30
Inteligentno merenje materijala olakšava proizvodnju
Foto: Xinhua/Guo Xulei
Proces skeniranja QR koda, praćen početnim vaganjem, utovarom i ponovnim vaganjem, završen je u roku od 20 minuta u fabrici, što je omogućilo da aluminijumski proizvodi brzo budu isporučeni.

Ova efikasna i inteligentna operacija sprovedena je u objektu kompanije Čajna aluminijum internešenel endžinjering (China Aluminium International Engineering  - CHALIECO) u gradu Zibo, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Kako piše Sinhua, automatizovan i tačan proces rada  u objektu u Zibou podržan je skupom inteligentnih sistema za merenje materijala.

Merenje materijala, koje se odnosi na merenje i izračunavanje količine i težine robe, jedan je od osnovnih zadataka svakodnevne proizvodnje u preduzeću. Ove izmerene i izračunate vrednosti moraju biti tačne, pouzdane, ujednačene i uporedive.

Merenje je aktivnost kojom se osigurava tačna i pouzdana vrednost količine i važna osnova za naučno-tehnološke inovacije, industrijski razvoj i zaštitu sredstava za život.

Tradicionalne metode merenja ručne provere i ručnog kopiranja podataka imaju ograničenja poput niske efikasnosti i podataka sklonih greškama i više ne mogu da ispune zahteve raznovrsnih mernih materijala i velike zadatke merenja, rekao je Vang Dži, generalni direktor kompanija u provinciji Šandong.

Kompanija koristi tehnologiju QR koda kao zamenu za ručni unos, prepoznavanje slike kako bi se obezbedila sigurnost pristupa vozilu i infracrvenu tehnologiju za održavanje standarda rada merenja.

Takve tehnologije možda nisu vrhunske, ali su se pokazale efikasnim u unapređenju tradicionalnih metoda merenja.

Inteligentni sistem merenja materijala razvijen je na osnovu više od 6.800 povratnih poruka ankete u 26 istraživačkih izveštaja iz preko 60 kompanija Aluminijumske korporacije Kine (Chinalco) širom zemlje.

Grupacija je primenila inteligentni sistem u ovim kompanijama i prilagodila programe poboljšanja za njih prema različitim karakteristikama proizvodnje i rada.

U gradu Ningde, istočna kineska provincija Fuđian, kompanija Čajna sautist koper (China Copper Southeast Copper)  je kombinovala inteligentni sistem merenja materijala sa svojim sistemom upravljanja lukom kako bi postigla deljenje resursa.

U Zunji, gradu u jugozapadnoj provinciji Guidžou, kompanija za proizvodnju aluminijuma pomogla je vozačima tereta da koriste “vi-čet” (WeChat) mini-program za vršenje samouslužnog merenja materijala.

Inteligentni sistem za merenje materijala radi stabilno i tačno oko šest meseci.

Teme