Web Analytics
Košar: Srbija može da računa na jačanje bilateralnih odnosa i podršku Pariza na putu ka EU - BetaRS

Košar: Srbija može da računa na jačanje bilateralnih odnosa i podršku Pariza na putu ka EU

Politika | 12.07.2024 | access_time 18:55
Košar: Srbija može da računa na jačanje bilateralnih odnosa i podršku Pariza na putu ka EU
Foto: Beta/Miloš Miškov

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da Srbija može da nastavi da računa na jačanje bilateralnih odnosa i podršku Pariza u evropskim integracijama.

Košar je na konferenciji za štampu uoči svečanog prijema povodom Dana Republike kazao da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske na najvišem nivou i da nastavljaju da jačaju sa simbolično jakim, strukturalnim i inovativnim projektima.

"Takođe Srbija može da računa na nastavak našeg angažovanja na jačanju bilateralnih odnosa.Velika preduzeća odlučno ulaze u dugoročna partnerstva. Francuska agencija za razvoj će izdvojiti vise od 600 miliona evra u Srbiji u 2024. godini za podršku zelenoj agendi i za konvergenciju sa standardima EU. Ona predviđa ukupan iznos investicija od milijardu evra u Srbiju do 2026. godine", rekao je Košar.

On je objasnio da Francusku nakon drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora očekuje novi period strukturisanja skupštine i da je to trenutak kada njeni građani znaju da mogu da računaju na svoje "čvrste i funkcionalne institucije".

"Takođe lažne vesti koje sam mogao da pročitam na naslovnoj strani nekih novina da je Francuska na ivici građanskog rata ili da je potresaju nemiri su u potpunosti bez ikakve osnove", kazao je Košar.

Dodao je da je Francuska počastvovana što je bila počasni gost beogradskog Sajma knjiga 2023. i da je očekuju važni događaji poput festivala BITEF na koji će doći 'Komedi fransez'.

"Frankofonija je dinamična u Srbiji i radujemo se što je Srbija predala kandidaturu da postane punopravni član Međunarodne organizacije Frankofonije", rekao je francuski ambasador.

On je dodao da će ovogodišnji Dan Republike u Rezidenciji Francuske biti u bojama sporta i bratstva.

"Od ceremonije otvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Pariz 2024. deli nas nešto manje od petnaest dana. To će za našu zemlju biti veliki događaj, bez presedana. Taj događaj koji dugo pripremamo očekujemo sa nestrpljenjem", naveo je on.

 

Košar: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Francuske otvara nova polja saradnje

Ambasador Francuske Pjer Košar je u Beogradu u obraćanju zvanicama na prijemu povodom obeležavanja Dana Republike izjavio danas da tradicionalno prijateljstvo dve države otvara nova polja saradnje u oblastima inovacija, veštačke inteligencije, obnovljivih energija.

On je u rezidenciji francuske ambasade na tradicionalnom prijemu povodom državnog praznika kazao da je uveren u budućnost Srbije koja je deo Evropske unije.

"Uskoro ćemo biti, nadam se, rame uz rame kao punopravni članovi u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije. Na Srbiji je da slobodno odredi svoju budućnost", kazao je on.

On je dodao da Srbija može da računa na odlučnost Francuske, francuskih zvaničnika i posebno diplomata ambasade u Beogradu da bude dugoročno uz nju kako bi doprinela njenom razvoju i putu ka Evropskoj uniji.

"Zato što ćemo u njoj (EU), na kontinentu koji je obeležen ruskim agresorskim ratom, zajedno moći da branimo naš suverenitet i našu nezavisnost, kao i zato što će Srbija umnogome da doprinese našoj zajedničkoj kući, njenoj kulturi, njenoj kreativnosti, njenom ljudskom potencijalu", kazao francuski diplomata.

Na prijemu su nakon intoniranja himne Srbije i Evropske unije i promotivnog videa o Francuskoj kao domaćinu ovogodišnjih Olimpijskih igara nastupili mladi brejk dens izvođači.

Košar je dodao je Francuska imala ključne vanredne parlamentarne izbore u svojoj istoriji koji su "odlučujući, možda više nego ikad, za budućnost zemlje, njeno mesto u Evropi i svetu". 

"Novi period je pred nama, ali kakvo god bude rešenje, možemo da računamo na tu vitalnost demokratije i na postojanost naših institucija. Naše međunarodne obaveze i naše evropske obaveze će biti u potpunosti ispunjene. Francuska će nastaviti da se zalaže za snažnu i ujedinjenu Evropu", rekao je Košar.

Košar je zahvalio svojim sunarodnicima koji žive u Srbiji i koji su u velikom broju glasali proteklim francuskim izborima rekavši da je njihov doprinos dragocen.

Košar je podsetio da će u Parizu za dve nedelje 26. jula, početi Olimpijske i paraolimpijske igre "Pariz 2024".

"Tačno jedan vek posle Olimpijskih igara koje su održane u Parizu 1924, želeli smo da organizujemo Olimpijske i paraolimpijske igre ovih novih vremena, koje su narodne, spektakularne, korisne, koje su istovremeno odgovor na izazove našeg sveta koji se menja", rekao je Košar.

On je dodao da će ugljenični otisak tokom Igara biti upola manji u odnosu na London 2012. i Rio 2016. godine i da je ideja ovogodišnje organizacije da ove godine ima jednak broj muških i ženskih takmičara.

Košar je iskoristio priliku da na srpskom jeziku svim srpskim sportistima predstojećim igrama poželi sreću.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su bili premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica skupštine Ana Brnabić, ministarka za porodicu Milica Đurđević-Stamenkovski i drugi.

Teme