Web Analytics
Srbija zabranila ulazak u zemlju aktivisti iz BiH koji je podržao ekološki protest u Loznici - BetaRS

Srbija zabranila ulazak u zemlju aktivisti iz BiH koji je podržao ekološki protest u Loznici

Politika | Izvor: Beta | 12.07.2024 | access_time 23:05
Srbija zabranila ulazak u zemlju aktivisti iz BiH koji je podržao ekološki protest u Loznici
Foto: Beta/Dragan Gojić
Granična policija Srbije zabranila je ulazak u zemlju aktivisti iz Bosne i Hercegovine Nedimu Musiću, uz obrazloženje da predstavlja pretnju po bezbednost.

Musić, aktivista pokreta Karton revolucija koji je podržao nedavni protest u Loznici zbog nastavka projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, rekao je za portal Tuzlanski da je pet sati bio na granici i da u prva dva sata nije znao zbog čega je zaustavljen ni šta čeka.

"Posle toga su mi rekli da čekam inspektore iz MUP-a Srbije kako bi mi postavili par pitanja. Pitao sam mogu li u toalet, nisu mi dozvolili. Posle ispitivanja, opet je usledilo čekanje, a nakog toga mi je odbijen ulazak u Srbiju bez konkretnog obrazloženja. U odluci piše samo da postoji negativna procena bezbednosnog rizika", kazao je Musić.

Musić je izrazio uverenje da je sve rađeno po nečijoj instrukciji, a ne po objektivnoj proceni.

"U suštini, ovde nisam bitan ja, bitna je poruka koja se šalje, a kojoj svi treba da pružimo otpor. Da li promovisanje pomirenja, povezivanja i zajedništva ugrožava državnu bezbednost? Jesu li to evropske vrednosti kojima teže zemlje Balkana? Ovim putem pozivam sve relevantne subjekte, ambasade, ministre i institucije da stanu u zaštitu ljudskih prava, koja se krše na svakom koraku, a ovo je samo jedan od primera", naveo je.

Na protestu u Loznici 28. juna, u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije, jedan od govornika bio je Musićev saborac Adi Selman, koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ubrzo optužio da je "vodio demonstracije za rezoluciju o genocidu u Srebrenici". Te Vučićeve tvrdnje Selman i Musić su demantovali u zajedničkoj video poruci.

Aktivisti pokreta Karton revolucija bave se promocijom suživota na Balkanu i bore se protiv nacionalizma i korupcije. U poslednje vreme izražavaju protivljenje otvaranju rudnika litijuma na Majevici u BiH i na zapadu Srbije, sa stavom da će ugroziti zdravlje stanovništva.

Ulazak u Srbiju nedavno nije dozvoljen ni glumcu i piscu iz BiH Feđi Štukanu, koji je trebalo da učestvuje na beogradskom festivalu Krokodil, a kao razlog je takođe navedena negativna procena bezbednosnog rizika. Štukan je u julu 2023. zadržan šest sati pri izlasku iz Srbije, pošto je učestvovao na protestu "Srbija protiv nasilja".

U srpskom Zakonu o strancima navodi se da "neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ako raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije".

Teme