Web Analytics
'Solidarnost': Preporuke nedovoljne da zaštite radnike od vreline, već čvrste obaveze za poslodavce - BetaRS

'Solidarnost': Preporuke nedovoljne da zaštite radnike od vreline, već čvrste obaveze za poslodavce

Društvo | 13.07.2024 | access_time 12:00
 'Solidarnost': Preporuke nedovoljne da zaštite radnike od vreline, već čvrste obaveze za poslodavce

Politička platforma "Solidarnost" upozorila je danas da je u propisima suviše preporuka i načelnih stavova o merama zaštite radnika kod naročito visokih temperatura, a premalo obavezujućih rešenja, uz ocenu da je sadašnja vlast "totalno antiradnička".

"I ono što jeste definisano – često se ne poštuje. Mnogi poslodavci ne donose ili ne poštuju Akt o proceni rizika, a tu bi trebalo da se popišu mere koje će preduprediti toplotni stres ili udar kod ljudi", istakao je u razgovoru za Betu portparol "Solidarnosti" Miloš Baković Jadžić.

Podsetio je da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu objavila odavno Smernice za rad na otvorenom pri visokim temperaturama, kao i da je još 2007. godine Vlada donosila preporuke.

"Međutim, prema navodima iz smernica, opasnost se vezuje uz 36 stepeni, ali nigde nije pojašnjeno na kojoj to temperaturi rad mora da se prekine jer je tu u igri previše faktora - od strujanja i vlažnosti vazduha do težine posla i zdravlja konkretne osobe", ukazao je Baković Jadžić.

Naveo je i da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, poput mnogih svojih prethodnika, pozivajući se upravo na smernice, preporučio poslodavcima koji izvode radove na otvorenom da ukoliko temperatura vazduha pređe 36 stepeni Celzijusa, naročito u periodu od 11.00 do 16 časova, prilagode rad zaposlenih vremenskim uslovima.

"Šta tačno znači 'prilagoditi'? Čemu samo preporuke? Neshvatljivo je da je nemoguće ipak utvrditi temperaturne granice, po strani što nisu iste temperature u šumi i u parku, kao i na betonu ili autoputu. Zašto se jednostavno ne dopuni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu odredbom u kojoj obavezujemo poslodavca na obustavu rada, barem na otvorenom, u slučaju ekstremno visokih temperatura ili skraćeno radno vreme?", rekao je Baković Jadžić

Na pitanje da li i ko kontroliše propise, on je ukazao da je problem u tome što nema ko da kontroliše preporuke koje nisu obavezujuće.

Teme