Web Analytics
Novoizabrani predsednik Irana rekao da je spreman za 'konstruktivan dijalog' sa EU - BetaRS

Novoizabrani predsednik Irana rekao da je spreman za 'konstruktivan dijalog' sa EU

Svet | Izvor: Beta-AFP | 13.07.2024 | access_time 13:30
Novoizabrani predsednik Irana rekao da je spreman za 'konstruktivan dijalog' sa EU
Novoizabrani predsednik Irana Masud Pezeškijan je izjavio da je spreman za "konstruktivan dijalog" s državama EU.

U svom današnjem članku u iranskom dnevnom listu na engleskom jeziku "Teheran Tajms", Pezeškijan, izabran početkom jula, izneo je glavne linije spoljne politike koje namerava da vodi.

"Radujem se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo naše odnose postavili na pravi put", napisao je on.

Tokom predizborne kampanje Pezeškijan je obećao da će "izvesti Iran iz izolacije" uspostavljanjem "konstruktivnih odnosa" sa svetom, posebno sa zemljama EU.

Novoizabrani predsednik je u svojoj kolumni kritikovao povlačenje Sjedinjenih Država 2018. godine iz međunarodnog sporazuma o nuklearnim pitanjima Irana, zaključenog tri godine ranije, čiji je cilj bilo da ograniči nuklearnu aktivnost Irana u zamenu za oslobađanje od sankcija.

Vašington je potom ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici.

"Sjedinjene Države moraju da prepoznaju realnost i shvate, jednom zauvek, da Iran ne odgovara na pritisak i da neće odgovoriti", dodao je Pezeškijan.

On je Rusiju nazvao "vrednim strateškim saveznikom" i rekao da je s Kinom spreman da "dalje sarađuje".

Pezeškijan je pozvao susede - Tursku, Saudijsku Arabiju, Oman, Irak, Bahrein, Katar, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate da "ojačaju trgovinske odnose" s Iranom i sarađuju u regionu.

Predsednički izbori 5. jula u Iranu su bili pomno praćeni u svetu jer je Iran u središtu nekoliko geopolitičkih kriza - od rata u Gazi, do nuklearnog pitanja i jer se suprotstavlja Zapadu.

Pezeškijan koji treba da zakletvu položi krajem jula da bi počeo četvorogodišnji mandat, nasledio je Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u padu helikoptera.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika