Web Analytics
Francuska ministarka se bućnula u Seni da pokaže da je voda dobra za Olimpijske igre u Parizu - BetaRS

Francuska ministarka se bućnula u Seni da pokaže da je voda dobra za Olimpijske igre u Parizu

Olimpijada | Izvor: Beta | 13.07.2024 | access_time 14:10
Francuska ministarka se bućnula u Seni da pokaže da je voda dobra za Olimpijske igre u Parizu
Ministarka sporta Francuske Ameli Udea-Kastera danas je nakratko plivala u Seni u pokušaju da ublaži zabrinutost zbog kvaliteta vode jer će svečano otvaranje i neka olimpijska takmičenja uskoro biti na toj reci u Parizu.

Udea-Kastera (46) u plivačkom odelu od vrata do stopala, pošto se neočekivano okliznula na obali, bacila se u reku čiji je vodostaj neuobičajeno visok, i otplivala nekoliko metara dalje kod mosta Aleksandra Trećeg, gde će biti olimpijsko takmičenje u plivanju na otvorenim vodama. Ali ako bude problema zbog kvaliteta vode i vodostaja, organizatori kažu da imaju rezervne planove.

"Održali smo obećanje", rekla je ona za TV BFM o najavi da će se u Seni plivati pre početka Letnjih Olimpijskih igara 26. jula.

Ministarku je u reci pratio Aleksis Hankenkant (38), paraolimpijac Francuske.

Otkako je plivanje u Seni zabranjeno 1923. godine zbog zagađenja, francuski političari su obećavali da će je očistiti za plivanje. Bivši gradonačelnik Pariza i kasniji predsednik Žak Širak slavno se zakleo 1988. da će reka biti dovoljno čista da se može plivati pre kraja njegovog mandata, ali to obećanje nije ispunjeno.

Plivanje u Seni planira i sadašnja gradonačelnica Pariza An Idalgo da bi dokazala da je voda čista.

U februaru je predsednik Francuske Emanuel Makron obećao da će se i on tu okupati i dodao da novinarima neće reći kada će to biti jer "postoji rizik da ćete i vi biti tamo".

Teme