Web Analytics
Sud u Pakistanu poništio presudu da je protivzakonit brak bivšeg premijera - BetaRS

Sud u Pakistanu poništio presudu da je protivzakonit brak bivšeg premijera

Svet | Izvor: Beta-AP | 13.07.2024 | access_time 15:15
Sud u Pakistanu poništio presudu da je protivzakonit brak bivšeg premijera
Sud u Pakistanu poništio je danas osuđujuću presudu i sedmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Imranu Kanu (71) i njegovoj supruzi Bušri Bibi (49) zbog navodno protivzakonito sklopljenog braka 2018. godine.

Naem Pandžuta, jedan od Kanovih advokata, rekao je da je sud objavio presudu u gradu Ravalpindi, gde je bivši premijer u zatvoru.

Oslobađajuća presuda doneta je dve nedelje pošto je drugi žalbeni sud potvrdio presudu i kaznu Kanu i njegovoj supruzi.

Sud je naveo da bračni par treba da bude pušten na slobodu ukoliko se protiv njih ne vodi nijedan drugi postupak.

Bibi koja je "verska isceliteljka" je Kanova treća žena, a prethodno je bila udata za čoveka koji je tvrdio da su se razveli u novembru 2017, manje od tri meseca pre nego što se udala za Kana, te bi to bilo nezakonito da je potvrđeno.

Bibi je tokom suđenja navela da se od prethodnog supruga razvela ranije, u avgustu 2017. godine i da zato venčanjem s Kanom nije prekršen islamski zakon koji predviđa između razvoda braka i narednog venčanja mora da prođe minimum od tri meseca.

Još nije poznato kako će Vlada reagovati na sudski nalog. Protiv njega je podnet niz krivičnih prijava 2022. godine kada je zbačen s vlasti glasanjem o nepoverenju u Parlamentu.

U petak je Vrhovni sud Pakistana presudio da je Kanova partija "Tehrik-e-Insaf" nepropisno uskraćena za najmanje 20 mesta u Parlamentu, što je značajan udarac za krhku vladajuću koaliciju.

Kanova partija je ranije isključena iz sistema koji strankama daje dodatna mesta rezervisana za žene i manjine u Narodnoj skupštini - donjem domu Parlamenta.

Iako je presuda Vrhovnog suda velika politička pobeda za Kana, ona ne dovodi njegovu stranku do mogućnosti da svrgne vladu premijera Šebaza Šarifa koji je došao na vlast posle izbora 8. februara za koje Kanovi saveznici kažu da su bili namešteni.

Kan je od hapšenja u maju 2023. upleten u više od 150 pravnih slučajeva, uključujući podsticanje na nasilje. Tokom nereda širom Pakistana zbog toga Kanove pristalice su napale vojne i druge državne zgrade i zapalile zgradu u kojoj je državni Radio Pakistan.

Nasilje je splasnulo tek kada je Kana oslobodio Vrhovni sud, ali je je ponovo uhapšen početkom avgusta iste 2023. pošto mu je sud izrekao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Od tada je Kan u svim slučajevima u kojima je bio osuđen dobio od sudova mogućnost da uz kauciju privremeno bude na slobodi.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Tenis

IT