Web Analytics
Španija i Engleska u nedelju uveče igraju u finalu Evropskog prvenstva - BetaRS

Španija i Engleska u nedelju uveče igraju u finalu Evropskog prvenstva

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 13.07.2024 | access_time 15:20
Španija i Engleska u nedelju uveče igraju u finalu Evropskog prvenstva
Fudbaleri Španije igraće u nedelju uveče u Berlinu u finalu Evropskog prvenstva za četvrtu titulu evropskog šampiona, a Engleska za prvu.

Španija "juri" četvrtu titulu kako bi izjednačila rekord Nemačke/Zapadne Nemačke, dok će Engleska pokušati da osvoji prvi veliki trofej otkako je osvojila Svetsko prvenstvo 1966. godine.

Španija je osvajala titule 1964, 2008. i 2012. godine.

Utakmica se igra u nedelju od 21 čas na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Selekcija Španije smatra se favoritom, pošto je pobedila u svih šest utakmica na Evropskom prvenstvu i prema ocenama, igrala je najbolje.

Osvajanjem titule, Španija bi nastavila period uspeha na međunarodnoj sceni, posle osvajanja Lige nacija prošlog juna i titule svetskog prvaka koju je osvojila ženska reprezentacija prošlog avgusta.

Nova mlada zvezda Španije je Lamin Jamal, koji je imao tri asistencije pre nego što je postigao efektan gol sa distance u pobedi protiv Francuske u polufinalu i kao 16-godišnjak postao je najmlađi strelac u istoriji evropskih prvenstava. Fudbaler Barselone danas je napunio 17 godina.

"Voleo bih da nastavi da radi istom skromnošću, sa obe noge na zemlji, kako bi nastavio da napreduje, da uči istim stavom i profesionalizmom, istom zrelošću koje pokazuje na terenu. Izgleda kao mnogo iskusniji igrač", rekao je selektor Španije Luis de la Fuente.

Španija je poslednji put igrala u finalu velikog takmičenja 2012. godine, kada je u finalu Evropskog prvenstva pobedila Italiju 4:0.

Engleska je na prethodnom Evropskom prvenstvu 2021. godine igrala u finalu protiv Italije i izgubila posle jedanaesteraca od Italije 3:5.

Engleski tim gubio je u sve tri utakmice u nokaut fazi na turniru u Nemačkoj. Džud Belingem je "makazicama" u petom minutu nadoknade vremena postigao izjednačujući gol protiv Slovačke i izborio produžetke. Bukajo Saka je izjednačio u 80. minutu protiv Švajcarske u četvrtfinalu, pre nego što je Engleska prošla na penale, a rezervista Oli Votkins je u 90. minutu postigao pobedonosni pogodak u polufinalu protiv Holandije.

Selektor Engleske Garet Sautgejt dobio je mnogo oštrih kritika zbog načina kojim vodi ekipu, ali je u tri uzastopna takmičenja stigao do same završnice, u polufinalu Svetskog prvenstva 2018. i u dva uzastopna finala Evropskog prvenstva.

Kapiten Španije Alvaro Morata trenirao je poslednjih dana, nakon što je otežano hodao kada ga je posle polufinalne utakmice protiv Francuske oborio na zemlju redar koji je pokušavao da zaustavi navijača koji je utrčao u teren.
Desni bek Dani Karvahal vraća se u ekipu posle suspenzije.

Šestorica igrača postigla su najviše golova - po tri, na turniru u Nemačkoj, od kojih dvojica igraju u finalu - kapiten Engleske Hari Kejn i španski plejmejker Dani Olmo.

Tri gola postigli su još Georgi Mikautadze iz Gruzije, Holanđanin Kodi Gakpo, Ivan Šranc iz Slovačke i Džamal Musijala iz Nemačke.

Teme