Web Analytics
Sautgejt: 'Ako se ne uplašimo poraza, mnogo su nam veće šanse da pobedimo' - BetaRS

Sautgejt: 'Ako se ne uplašimo poraza, mnogo su nam veće šanse da pobedimo'

Fudbal | Izvor: Beta | 13.07.2024 | access_time 22:50
Sautgejt: 'Ako se ne uplašimo poraza, mnogo su nam veće šanse da pobedimo'
Španija četvrti put ili Engleska po prvi put do pobede u istoriji evropskih fudbalskih prvenstava, pitanje je na koje će odgovor biti dobijen u glavnom gradu Nemačke u nedelju kasno uveče, a za selektora engleske reprezentacije to je druga prilika da se "fudbal vrati kući".

"Ne verujem u bajke, ali u snove verujem", izjavio je Garet Sautgejt (Gareth Southgate) u subotu, dan uoči velikog finala.

Žestoko kritikovani engleski trener barem privremeno je ućutkao sve negativne glasove, pošto je za osam godina na čelu tog tima, već treći put osigurao učešće u završnici nekog velikog takmičenja.

Pomenuta fudbalska "himna" u kojoj se traži povratak fudbala kući, u Englesku, nastala je 1996. i u njoj se spominje 30 godina patnje (prethodni i ujedno jedini engleski nacionalni fudbalski trofej je osvojen 1966. godine), a ta brojka je u međuvremenu narasla do punih 58 sušnih godina.

A upravo je Sautgejtov promašen penal (iz doba kada je i sam bio igrač) doneo Engleskoj poraz u polufinalu Evropskog prvenstva 1996. i to protiv sadašnjeg domaćina turnira - Nemačke.

Sada kao trener Sautgejt ima novu šansu da prekine gotovo 60 godišnji trofejni post nacije koja tvrdi da je izmislila fudbal.

"Od početka smo pokušavali da promenimo naš način razmišljanja o tome, da budemo iskreniji prema onome šta mi zaista jesmo kao fudbalska nacija. Pratio sam mnoga prvenstva kao običan gledalac i na njima gledao prikaze najvažnijih momenata i golova i shvatio da nas (Engleske) nema nigde na njima", kaže engleski selektor.

"Prikazuju se samo finala i najvažnije utakmice. Zato smo morali da se promenimo, da shvatimo da naša velika očekivanja nisu bila u skladu sa našim nastupima. Sada smo prošli kroz razne važne utakmice, oborili mnoge rekorde, ali moramo osvojiti i trofej da bismo zaista osetili poštovanje čitavog fudbalskog sveta", rekao je Sautgejt u subotu.

"Sutra, u finalu, nemam nikakav strah od bilo čega što bi moglo da se dogodi, jer sam do sada već prošao kroz sve. Želim da i igrači osete taj manjak straha. Jer, ako nemamo strah od poraza, mnogo su nam veće šanse da ćemo pobediti", zaključio je Sautgejt.

Finale Evropskog prvenstva, utakmica između Španije i Engleske na programu je u nedelju u 21.00 časova.


Teme